Orthorexia nervosa

Orthorexia nervosa

200x200++een+vrouw+troost+een+andere+vrouw.png

Met een eetstoornis ben je voortdurend bezig met eten, vaak ook dwangmatig. Eten is een obsessie geworden. Heel geleidelijk kan iemand een eetstoornis ontwikkelen. Vrijwel altijd wordt dan gedacht aan anorexia of boulimia, maar er zijn ook andere vormen. Orthorexia nervosa is daar een voorbeeld van.

Obsessief gezond eten

Iemand met orthorexia nervosa is obsessief bezig met gezond eten. Het begint onschuldig;  je wilt afvallen of je wilt gezonder gaan eten. Suikers en vetten vermijd je. Je gaat op de calorieën letten. Geleidelijk aan ga je steeds meer soorten voedsel niet meer eten. Melk of kaas (zuivel) gebruik je niet meer. Vlees at je al langer niet meer. Je stapt over op groenten en fruit; bij voorkeur onbespoten en uiteindelijk eet je de groenten rauw om geen vitamines verloren te laten gaan. Het gaat je om de kwaliteit van het eten, en niet om de hoeveelheid. De gehele dag ben je bezig met ‘gezond eten’.

In de media is er ook aandacht voor orthorexia nervosa, bv

Gevolgen van orthorexia

Je denkt gezond bezig te zijn, maar dit eetgedrag is dwangmatig geworden en niet gevarieerd genoeg waardoor je lichaam bepaalde essentiële bouwstoffen niet meer binnenkrijgt. Je valt af en ontwikkelt een eetstoornis. Orthorexia kan zelfs doorslaan naar anorexia.

Bijkomend effect is dat mensen met orthorexia zich steeds meer sociaal afzonderen. Naar een verjaardag gaan en een gebakje eten kan niet meer, een avondje uit en iets drinken is uit den boze. De sociale contacten vallen weg. Dit kan weer leiden tot depressiviteit.

Nut van voedingsstoffen

Door het eetpatroon van alleen fruit en groenten krijgt iemand met orthorexia niet die voedingsstoffen en vitaminen binnen die het lichaam nodig heeft.

Wat heeft je lichaam nodig voor een echt gezond leven?

  • Vezels. Die zitten vooral in brood en andere graanproducten. Vezels ‘masseren’ de darmen zorgen voor een goede stoelgang. Een gebrek aan vezels vergroot de kans op een verstopping (obstipatie).
  • Vetten. Plantaardige oliën, vette vis, noten en pinda’s bevatten vetten. Onverzadigde vetten zorgen voor verlaging 'slechte' cholesterol en dat is goed voor je gezondheid.
  • Eiwitten. Vooral in vlees, vis, eieren, graanproducten, noten en peulvruchten zitten eiwitten. Dit zijn bouwstenen. Bijvoorbeeld ons haar groeit dankzij eiwitten.
  • Vitamines en mineralen: Die heb je in ‘allerlei soorten en maten’. Verschillende soorten vitamines en mineralen zitten in fruit, groente, vlees, vis, brood etc. Die variatie aan vitamines en mineralen heeft het lichaam nodig voor de eigen gezondheid.

Orthorexia nervosa symptomen

Wat zijn de orthorexia nervosa kenmerken? Hoe herken je orthorexia? De hieronder genoemde gevolgen (niet volledig) kunnen wijzen op orthorexia.

Orthorexia symptomen zijn:

  • gewichtsverlies tot aan ondergewicht toe
  • gebrek aan energie, vermoeid zijn en blijven, duizelig worden bij inspanning
  • vitaminegebrek
  • maag- en darmproblemen
  • nier- en leverbeschadigingen
  • haaruitval
  • tandproblemen
  • niet meer ongesteld worden

Orthorexia nervosa behandeling

Herken je bovenstaande orthorexia symptomen en wil je behandeld worden? Een psychiater en een voedingsdeskundige behandelen gezamenlijk mensen met orthorexia nervosa. Het extreme beeld van ‘gezond eten’ van de persoon met orthorexia moet doorbroken worden. De voedingsdeskundige geeft uitleg over voeding en een gezond voedingspatroon. Hierdoor ontstaat bij de persoon met orthorexia een realistisch beeld wat gezond en niet gezond is.

De huisarts zorgt voor verwijzing naar een specialist die orthorexia kan behandelen. PsyQ is zo'n specialist in de behandeling van eetstoornissen.

Orthorexia test

Parnassia Groep heeft geen speciale orthorexia test. Onze partner PsyQ heeft wel een online eetstoornis test. Deze test kun je invullen om erachter te komen of je mogelijk een eetstoornis hebt. Onze behandelaars zullen je na een consult kunnen vertellen om welke eetstoornis het gaat.