Partner met eetstoornis

Partner met eetstoornis

200x200++een+vrouw+troost+een+andere+vrouw.png

Het hebben van een partner of een vriendin/vriend met een eetstoornis is bijzonder lastig. Je staat erbij, kijkt ernaar en wilt wat doen, maar wat? Hoe ga je ermee om? Wat kun je wel zeggen en doen? Hoe zorg je dat je relatie of je vriendschap stand blijft houden?

Eetstoornis tips

Op andere pagina’s hebben we al uiteengezet wat een eetstoornis is, welke verschillende eetstoornissen en behandelmogelijkheden er zijn. Hieronder een paar tips hoe je om kunt gaan met iemand met een eetstoornis.

1. Blijf vragen hoe het echt met de ander gaat

Een van de manieren om je partner met een eetstoornis te steunen is échte belangstelling te tonen. Dus vraag je vriendin, vriend of partner elke dag hoe het met hem of haar gaat. Vraag ook telkens waarom het ‘niet zo goed’ of ‘goed’ met haar/hem gaat. Luister wat de ander te vertellen heeft en vraag door om duidelijk te krijgen waarom de ander zich goed of niet zo goed voelt. Kom niet met oplossingen als de ander zich niet goed voelt. Toon empathie, bv Fijn om te horen dat het goed met je gaat, of Rot voor je dat je je niet zo goed voelt. Het doet de ander goed te horen dat je hebt geluisterd en gehoord wat hij/zij zei.

2. Vraag ook wat jij voor de ander kan doen

Het zal je waarschijnlijk verrassen, soms zijn het kleine dingetjes, maar je doet er blijkbaar de ander wel een groot plezier mee.

3. Blijf de dingen doen die je al deed

Dat je partner of vriendin een eetstoornis heeft, legt een druk op de relatie. Laat deze stoornis niet je vriendschap met de ander overschaduwen. Blijf leuke dingen samen doen, blijf lieve dingen doen. De ander kan geen zin hebben en wil het liefst niets. Dat kun je voorkomen door een afspraak te maken dat jullie dan iets leuks gaan doen. Dat is een goede stok achter de deur. 

4. Lees informatie over een eetstoornis

Verdiep je in de ziekte eetstoornis. Lees  verhalen en/of beluister de podcast. Het geeft je een beter beeld wat een eetstoornis is en welke impact het heeft op degene met een eetstoornis en de mensen om die persoon heen. Het zal waarschijnlijk niet zo zijn dat je hierdoor de ander helemaal begrijpt, maar je kunt je wel beter inleven in de ander en daardoor zou je de ander ook beter kunnen helpen.

5. Laat het niet om ‘eten’ draaien

Dit sluit aan bij de tip: blijf de dingen doen die je al deed. Blijf samen leuke dingen doen. Het hoeft niet over eten gaan, tenzij de ander met een eetstoornis er zelf over begint. Probeer de ander niet te overreden om meer te gaan eten, dit werkt averechts. Kijk of je samen kunt eten. Misschien is dat op een ander tijdstip dan je gewend bent. Gezellig en ontspannen samen eten is goed voor de relatie en zet ‘eten’ in een goed daglicht. 

6. Denk ook aan jezelf

Een vriendin met een eetstoornis of iemand anders is ingrijpend. Natuurlijk voor de persoon in kwestie, maar ook voor de directe omgeving. Als partner of als vriendin/vriend ben je een steun en toeverlaat, maar vergeet niet dat de ander een probleem heeft. Een probleem dat de ander zelf moet aanpakken en oplossen. Dat is niet jouw verantwoordelijkheid. Je kunt de ander daarbij wel steunen. Dat lukt het beste als je zelf ook gezond blijft.

Een vriendin met anorexia of een vriendin met boulimia? Lees meer over de eetstoornis, zodat je beter begrijpt wat de ander doormaakt.

Lees ook de verhalen van partners, familie en vrienden die te maken kregen met iemand met een eetstoornis.De eetstoornis legt een druk op de relatie, het vraagt extra tijd en energie van jou. Neem daarom ook tijd voor jezelf, zorg voor ontspanning. Praat ook met anderen over je zorgen, dat lucht op. Blijf er niet mee rondlopen. Vraag na of er bijeenkomsten zijn voor familie en vrienden.

Parnassia Groep helpt!

Wil jouw partner zijn of haar eetprobleem aanpakken? Hulp zoeken en behandeling krijgen voor een eetstoornis is belangrijk. Hoe eerder, des te beter het is. Binnen Parnassia Groep is Youz het specialistische onderdeel dat zich richt op kinderen en jongeren.

Volwassenen en ouderen zijn bij PsyQ aan het goede adres voor een behandeling.

De behandeling is afgestemd op het probleem en ook op de wensen van degene met een eetstoornis. Naast individuele behandelingen zijn er ook groepsbehandelingen. Eventueel is een intensief traject ook mogelijk.

Wij hebben in onze behandeling ook aandacht voor de mensen om de persoon met een eetstoornis heen.