Posttraumatische stressstoornis

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

200x200+gebouw+met+zicht+op+binnentuin+mensen+op+bankje+en+kindjes+op+de+fiets.png

Krijg je flashbacks van de gebeurtenis, herbeleef je de gebeurtenis overdag of in je slaap (nachtmerries)? Ben je erg onrustig, gespannen en schrikachtig? Dan kan je trauma uitgegroeid zijn tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De traumatische ervaring blijft je achtervolgen.

Een posttraumatische stressstoornis kan snel na een schokkende gebeurtenis ontstaan, maar dat hoeft niet altijd. Soms krijg je pas na jaren last van een posttraumatische stressstoornis. In het dagelijks gebruik wordt de afkorting PTSS gebruikt voor deze stoornis. PTSS is een psychische aandoening die de DSM-IV, het handboek voor de psychiatrie, indeelt onder angststoornissen.

Oorzaak PTSS

Alle posttraumatische stressstoornissen ontstaan omdat iemand een zeer schokkende gebeurtenis (ook wel trauma of psychotrauma genoemd) heeft meegemaakt. Het kan zijn dat je je tijdens het ontstaan hulpeloos en machteloos voelde en nog steeds voelt. Je had iets willen doen om die schokkende gebeurtenis te voorkomen, maar kon dat niet. Je gevoel van veiligheid lijkt weg te zijn. Niet iedereen ontwikkelt PTSS. Het gaat om ongeveer 10 procent van de mensen die een traumatische gebeurtenis mee heeft gemaakt en komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Allerlei gebeurtenissen die schokkend zijn kunnen leiden tot  een posttraumatische stressstoornis. Oorzaken die vaker genoemd worden:

  • Seksueel misbruik (incest, verkrachting),
  • Betrokken zijn bij een ongeluk, of er getuige van geweest zijn (auto, vliegtuig),
  • Slachtoffer van geweld (bedreigingen, fysiek geweld, getuige geweest van een geweldsincident),
  • Oorlogssituaties/terroristische aanslagen,
  • Een natuurramp meegemaakt hebben,

Ieder mens is uniek. Ieder mens verwerkt een schokkende gebeurtenis op een eigen manier. Daarom krijgt niet iedereen die iets schokkends heeft meegemaakt PTSS. Hoe dat precies werkt is nog niet duidelijk. Wel zijn er aanwijzingen dat bepaalde ‘factoren’ je meer vatbaar maken voor een posttraumatische stressstoornis zoals:

  • Je hebt al eerder een schokkende gebeurtenis meegemaakt,
  • Je bent zelf depressief geweest of bent in behandeling (geweest) voor een ander psychisch probleem
  • Als er in je familie psychische problemen voorkomen.