Traumaverwerking

Traumaverwerking

200x200+gebouw+met+zicht+op+binnentuin+mensen+op+bankje+en+kindjes+op+de+fiets.png
Hoe ga je om met een trauma? Of het nu gaat om een acute stressstoornis of PTSS, je denkt liever niet terug aan die akelige gebeurtenis die nu onderdeel uitmaakt én invloed heeft op je leven. Met een deskundige traumabehandeling werk je aan de verwerking van de traumatische gebeurtenis. Samen met je behandelaar ga je op zoek naar de juiste behandeling. Ook familie en vrienden kunnen meehelpen aan herstel.

Doen alsof het niet gebeurd is

Je bewust of onbewust afsluiten voor die traumatische ervaring werkt niet. Het lijkt te werken, misschien voor korte of langere termijn, maar het trauma komt toch 'boven'. Dat afsluiten voor de herinneringen aan die ervaring kan op verschillende manieren, zoals

  • Ontwijken of vermijden. Voorbeeld daarvan is gedachten of gevoelens die met de gebeurtenis te maken hebben niet meer toelaten.
  • Terugtrekken. Je wilt niemand meer zien, je hebt nergens meer zin in en wilt de hele dag in bed blijven liggen.
  • Geheugenverlies. Belangrijke momenten van de gebeurtenis blok je, je kunt ze als het ware niet meer herinneren.  Maar ze zijn nog wel aanwezig in je geheugen. Dit is niet hetzelfde als geheugenverlies na bijvoorbeeld een zware hersenschudding. In dat geval worden ervaringen niet goed vastgelegd/opgeslagen in je geheugen. Die ervaringen kun je niet meer herinneren.

De traumatische ervaring kan zorgen voor allerlei klachten zoals slaapproblemen, nachtmerries, geprikkeld zijn, schrikachtig reageren, hartkloppingen, een gespannen gevoel, duizeligheid en soms zelfs flauwvallen. 
Blijf niet rondlopen met een onverwerkt trauma. Zoek hulp!

Verwerkingsproces trauma

In het verwerkingsproces van een trauma zien we 2 fases:

  • In de eerste fase verwerk je emoties en gebeurtenissen verwerkt. Dit doen je meestal met therapie. Hoe ernstiger het trauma, hoe instensiever deze fase fase.
  • In de tweede fase geef je de traumatische ervaring een plek. Zo kun je er beter mee om gaan in je dagelijkse leven. Je leert in deze fase manieren waarop je met je trauma om kunt gaan en je leert niet-helpend gedrag af. 

Voor het verwerkingsproces van een trauma is het heel belangrijk dat je er over praat. Je kunt praten met familie of vrienden, maar soms zijn problemen gemakkelijker te bespreken met iemand die je minder goed kent.

Hulp bij verwerken van traumatische ervaringen

Een trauma of jeugdtrauma verwerken begint bij het zoeken van hulp. Vertel je verhaal aan een psycholoog of een psychiater en leg uit welke klachten je hebt. Deze psychiater/psycholoog zal wellicht ook met je familie en vrienden willen praten om een beter beeld te krijgen. Soms is een psychiatrisch onderzoek onderdeel van de traumabehandeling. Op basis van alle informatie wordt een diagnose gesteld.

Hieronder staat hoe je iemand met een acute stressstoornis of PTSS kan helpen.

Een acute stressreactie is in principe een tijdelijke aandoening. De klachten verdwijnen binnen enkele weken. Met steun van mensen uit je onmiddellijke omgeving verloopt de traumaverwerking beter. Het tonen van begrip, een luisterend oor bieden en vragen stellen helpen in de trauma therapie. Soms helpt het in de trauma verwerking van de gebeurtenis door erover te schrijven. Kijk op de pagina acute stressstoornis voor meer uitleg over de behandeling van een acute stressstoornis.

PTSS (posttraumatische stressstoornis) en een acute stressstoornis lijken op elkaar, maar toch zijn er duidelijke verschillen. In tegenstelling tot een acute stressstoornis kunnen de klachten van een trauma bij PTSS ook veel later (soms jaren) naar voren komen. Waar bij een acute stressstoornis de klachten na verloop van weken verdwenen kunnen zijn, zijn de klachten bij PTSS langdurig. Dit kan ervoor zorgen dat de behandeling van PTSS langdurig en intensief kan zijn.

Hoe ga je er als familie of vrienden mee om?

Voor het verwerken van een trauma is de steun van familie en vrienden belangrijk. Er zijn voor die persoon is belangrijk. Iemand met een traumatische ervaring verwerkt de gebeurtenis op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Iemand aanzetten om erover te praten doet meer kwaad dan goed. Laat dit aan een behandelaar over.

Een luisterend oor bieden en blijven bieden. Ook al heb je het verhaal al –tig keer gehoord. Erover vertellen helpt bij het trauma verwerken. Het is niet aan te geven wanneer iemand de traumatische ervaring een plek heeft gegeven. Dat kan weken of maanden duren. Geduld helpt.

  • Vraag aan degene met het trauma wat die van jou verwacht. Hij of zij kan dat zelf bepalen. Dit bepalen is ook belangrijk is het herstelproces, zeker bij PTSS. Degene moet weer het gevoel krijgen dat hij baas is over de situatie. Bepalen wat de ander kan betekenen is een onderdeel daarvan.
  • Vraag door in gesprekken. Dit helpt de ander om na te denken over de traumatische gebeurtenis en het wellicht in een ander licht te zien. Soms worstelt de ander met schuldgevoelens. Een vraag ‘Was er iets wat je had kunnen doen?’ kan de ander aan het denken zetten en kan helpen in de verwerking.
  • Neem het leven van de ander niet over. Ga niet bepalen wat de ander het beste kan/moet doen. Die ander wil graag zelf weer controle krijgen over zijn eigen leven.
  • Stap niet makkelijk over de problemen van de ander heen. Een ‘ja, nu weten we het wel. Probeer het nu maar gewoon te vergeten.’ werkt niet. Blijf luisteren, want de ander zit nog vol emoties en heeft de traumatische ervaring nog geen plek kunnen geven.
  • Luisteren naar de traumatische ervaring van een ander die je lief is en hem/haar ziet worstelen kan zwaar zijn.Geef daarin ook jouw grenzen aan en vergeet je eigen gezondheid niet. Zoek zelf ook hulp als het je te zwaar wordt.