Nieuws

Componence Asset List

21 juni 2024

alyssa+200.jpg
Veel mensen horen weleens stemmen, maar voor sommigen is dit een dagelijkse strijd. Deze stemmen kunnen bijvoorbeeld beledigend en bedreigend zijn, waardoor mensen angstig en somber worden en zich terugtrekken uit het sociale leven. Medicatie biedt niet altijd een oplossing en psychologische hulp is niet altijd beschikbaar. Dit was de drijfveer achter het onderzoek van collega Alyssa Jongeneel naar Temstem, een app voor stemmenhoorders.

Temstem is op twee manieren toepasbaar, middels Dimmen en Aanpakken, en de effectiviteit van de functies is in het proefschrift aangetoond.

  1. Met “Dimmen” worden de stemmen naar de achtergrond geduwd en hierdoor hebben mensen minder last van de stemmen. 
  2. “Aanpakken” helpt bij het verwerken van nare stemmenherinneringen, deze worden minder naar en geloofwaardig.

Ervaringen in de praktijk positief

Alyssa, werkzaam bij Parnassia, vertelt: “Als psycholoog gebruik ik Temstem in de praktijk. Ik integreer Temstem in de CGT behandeling voor stemmen, als onderdeel van het aanleren van copingstrategieën. Tot nu toe zijn de ervaringen heel positief, mensen merken echt dat ze tijdens het spelen en nog een tijdje daarna, even geen stemmen meer horen. Ook helpt het hen om zich minder aan te trekken van wat de stemmen zeggen. Persoonlijk vind ik het een hele fijne en innovatieve manier van coping, die aansluit bij deze tijdsgeest en mensen met stemmen ondersteunt op moeilijke momenten.”

Onderzoek naar effectiviteit

Ondanks de effectiviteit van deze veelbelovende functies, toonde het onderzoek geen significante vermindering van dagelijkse emotionele stress bij mensen die al 16 jaar stemmen horen. Mogelijke verbeteringen van Temstem, zoals reminders of therapeutische ondersteuning, worden nu onderzocht.

Volg de promotie live of online

Alyssa promoveert op vrijdag 28 juni om 13.45 uur aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen op haar proefschrift: Whispers of progress: innovative apps to cope with distressing voice experiences. Promotoren zijn prof.dr. M. van der Gaag en prof.dr. M.M. Riper, copromotor is prof.dr. D.P.G. van den Berg.

Via de livestream van de Universiteit kun je de promotie online volgen.