Eetstoornissen bij ouderen

Eetstoornissen bij volwassenen

200x200++een+vrouw+troost+een+andere+vrouw.png

Eetstoornissen? Dat is toch iets van jonge vrouwen? Vaak waar, maar ook volwassenen kunnen eetproblemen en eetstoornissen ontwikkelen. Kenmerkend voor een eetstoornis is een verstoord eetgedrag. Bij een eetstoornis spelen gedachten over eten, figuur of gewicht een grote rol. Het is dus een psychisch probleem.

Een eetstoornis is ingrijpend, niet alleen voor de persoon in kwestie, maar ook voor de mensen om die persoon heen. Parnassia Groep helpt in de aanpak van eetstoornissen.

Lees ook: Tips voor vrienden en familie.

Ontstaan van een eetstoornis op latere leeftijd

Ook in Nederland komt het steeds vaker voor dat mensen op latere leeftijd een eetstoornis ontwikkelen. Eetstoornissen of eetproblemen bij volwassenen zijn een onderschat probleem. Deze eetstoornis is in 2 ‘groepen’ te onderscheiden.

De ene groep zijn, met name, vrouwen die op jonge leeftijd een eetprobleem hadden. Ze herstelden van deze stoornis, maar krijgen op latere leeftijd toch een terugval. Dat kan komen door een ingrijpende gebeurtenis. Voorbeelden hiervan zijn het wegvallen van de partner of naaste vrienden, een scheiding, financiële problemen of een ernstige ziekte bij zichzelf of hun partner. Omdat een eetstoornis of een eetprobleem op latere leeftijd een onbekend fenomeen is, wordt er vaak niet aan gedacht. Ook niet door degene met de stoornis. Hulp wordt dan ook niet zo snel gezocht.

De naaste omgeving van iemand die te maken heeft gekregen met een ingrijpende gebeurtenis moet alert zijn op de signalen van een eetstoornis. Ook de huisarts kan hierin een rol spelen.

De andere groep zijn, opnieuw met name, vrouwen die op latere leeftijd voor de eerste keer een eetstoornis ontwikkelen. Als iemand zelf aan de bel trekt bij bijvoorbeeld de huisarts, dan heeft diegene al geruime tijd is een eetprobleem en zoekt dus in een laat stadium hulp.  Ook hier speelt de onbekendheid met eetstoornissen op latere leeftijd een rol. Ook schaamte kan reden zijn om niet (direct) naar de huisarts te gaan. Wat ook nog een rol kan spelen is dat degene met die eetstoornis denkt dat er niet veel te doen is aan de problemen. En dat is een verkeerde veronderstelling.

Anorexia bij ouderen

Eetproblemen op latere leeftijd kunnen ook leiden tot anorexia. De link tussen die problemen en anorexia wordt niet snel gelegd. Sommigen wisten niet eens dat op latere leeftijd nog anorexia kon ontwikkelen.

Die signalen die kunnen wijzen op anorexia zijn vergelijkbaar met die van jongere mensen. Maar dit zijn signalen. Als je iets merkt, bij jezelf of bij anderen, dan is het raadzaam eens te praten met een huisarts. Neem het serieus. Hoe eerder ingegrepen kan worden, des te minder schade in het lichaam kan ontstaan.  Houd eventueel een dagboekje bij waarin het eetpatroon en gedachten in kunnen worden  genoteerd. Dit kan helpen vast te stellen of er sprake is van een eetprobleem als anorexia.

Obesitas bij ouderen

Veel  ouderen zijn te zwaar. Naarmate iemand ouder wordt, neemt de kans op overgewicht ook toe.  Bij obesitas heeft iemand fors overgewicht. Er is een manier om dat te berekenen via de body mass index (BMI).

Dit is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht aangeeft. De score geeft aan in welke categorie gewicht iemand valt. Voor volwassenen is dat een goede indicatie. Bij ouderen moeten ok andere factoren meegenomen worden zoals de middelomtrek. Het is van belang te weten waar vet zich bevindt in het lichaam. Vet in en op de buik is bijvoorbeeld in veel gevallen schadelijker dan vet op de heupen en benen. En dit zie je vaak bij ouderen. Vet verplaatst zich naar de buik, terwijl vet op de armen en benen afneemt.

Middelomtrek

Mannen

Vrouwen

Gezond

< 94 cm

< 80 cm

Verhoogd risico

94 – 102 cm

80 – 88 cm

Ernstig verhoogd risico

> 102 cm

> 88 cm

Hoe ontstaat obesitas bij ouderen?

Bij ouderen vermindert vaak de spiermassa. Een lichaam met minder spiermassa vraagt minder energie. Daarnaast bewegen ouderen ook vaak minder en verbruiken daardoor ook minder energie. Het overschot aan energie wordt opgeslagen in het vetweefsel. Ieder mens heeft ‘ een laagje vet op zijn botten nodig’ , maar als de voedselinname niet aangepast wordt, dat wordt er steeds meer vet opgeslagen in het lichaam.
Bij vrouwen speelt nog iets anders. De overgang kan zorgen voor meer vetaanmaak waardoor de lichaamsvorm verandert.

 

Gevolgen van obesitas

Zwaarlijvigheid, een ander woord voor obesitas, is een groot gezondheidsprobleem. De kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes type en/of hart- en vaatziekten stijgt aanzienlijk.
Het forse overgewicht doet ook een aanslag op gewrichten. Heupen, knieen en enkels, maar ook de rug krijgen het zwaar te verduren. Lopen gaat moeilijker, wordt soms zelf pijnlijk. De kwaliteit van leven gaat achteruit.

Behandeling van obesitas bij ouderen

Parnassia Groep is een specialist in de aanpak van psychische problemen. Obesitas is geen psychisch probleem, dus daarom biedt Parnassia Groep geen behandeling. Soms is er naast de obesitas, of als gevolg ervan, een psychisch probleem. In samenspraak met degene die de obesitas aanpakt kan Parnassia Groep een aanpak voorstellen om de geestelijke problemen aan te pakken.

Parnassia Groep helpt!

Hulp zoeken en behandeling krijgen voor een eetstoornis is belangrijk. Hoe eerder, des te beter het is. Een eetstoornis zorgt voor schade in het lichaam.

Volwassenen en ouderen zijn bij PsyQ aan het goede adres voor een behandeling.

De behandeling is afgestemd op het probleem en ook op de wensen van degene met een eetstoornis. Naast individuele behandelingen zijn er ook groepsbehandelingen . Eventueel is een intensief traject ook mogelijk. Ook de mensen om iemand met een eetstoornis heen hebben onze aandacht in de behandeling.

Lees ook: Tips voor vrienden en familie. Hier staat meer informatie hoe je een mogelijke eetstoornis van iemand bespreekbaar maakt.