Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

200x200+donkerharige+starende+dame+.png
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen.

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen. Ze vinden dat ze recht hebben op een speciale behandeling en vinden dat regels die voor iedereen gelden, niet op hen van toepassing zijn. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis houden weinig rekening met anderen. Ze kunnen zich niet zo goed in een ander inleven en gebruiken andere mensen vooral voor hun eigen doelen. Ze hebben een grote behoefte aan bewondering en reageren doorgaans met woede op elke vorm van kritiek of afwijzing.

Schaamte en onzekerheid
Diep van binnen is iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vaak eenzaam en kwetsbaar. Gevoelens van minderwaardigheid kunnen aanwezig zijn, maar mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn zich hier niet altijd van bewust.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis kenmerken

Veel  voorkomende narcistische persoonlijkheidsstoornis kenmerken zijn:

 • Overdreven zelfwaardering: mensen met deze stoornis zijn ervan overtuigd dat zij ‘bijzonder’ zijn in vergelijking met andere mensen. Dit laten zij ook graag aan anderen merken.
 • Bewonderd willen worden: iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis wil constant bewonderd worden.
 • Gebrek aan inlevingsvermogen: iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis toont vaak een gebrek aan empathie. Er is weinig meegevoel voor anderen.

Andere narcistische persoonlijkheidsstoornis kenmerken kunnen zijn:

 • Gespeeld charmant zijn
 • Verslaafd aan aandacht
 • Hooghartig naar anderen
 • Gebrek aan emoties
 • Macht willen hebben
 • Extreem jaloers zijn
 • Egoïstisch en egocentrisch
 • Wil bewonderd worden

Narcistische persoonlijkheidsstoornis test

Er bestaat geen eenvoudige narcistische persoonlijkheidsstoornis test die je kunt invullen. Onze partner PsyQ heeft wel de beschikking over een persoonlijkheidsstoornis test die je online kunt maken.

Deze online zelftest is niet specifiek gericht op een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Deze test geeft je een indicatie of je mogelijk een persoonlijkheidsstoornis hebt. Let op! De uitslag van de test geeft je slechts een indicatie en stelt geen diagnose. Als je jezelf in de uitslag herkent is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerd behandelaar.

Omgaan met narcistische persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden het vaak lastig om hulp te zoeken. Het voelt als ‘gezichtsverlies’ om hulp nodig te hebben. Wanneer iemand de stap heeft gezet en echt zelf zijn gedrag wil veranderen, kan psychotherapie helpen. Deze vorm van therapie kan je helpen om te leren omgaan met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.