Nieuws

Componence Asset List

08 februari 2022

jeugdervaringen-onderzoek-200.jpg

Om de hulpverlening te verbeteren, doet Youz onderzoek naar het effect van jeugdervaringen van ouders op het contact met hun kind. We zoeken ouders met kinderen onder de acht jaar die ons hierbij willen helpen en mee willen doen aan het onderzoek.

Ouders willen hun kind het beste meegeven. Een fijne relatie met je kind is superbelangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Samen spelen is een natuurlijke manier om dat te stimuleren.

Je eigen opvoeding en ervaringen als kind hebben veel invloed op het contact met je kind. We willen graag meer inzicht krijgen in de doorwerking van vroege ervaringen van ouders op het contact en spel met hun eigen kind. Want daarmee kunnen we ouders die bij ons in zorg komen, nog beter helpen zichzelf te begrijpen en hun kind te begeleiden.

Gezocht: ouders met kinderen onder de acht jaar

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onze collega’s psycholoog/onderzoeker Sabina Weistra en hoogleraar Hedwig van Bakel. Zij doen een oproep aan hulpverleners om ouders met kinderen onder de acht jaar te vragen om mee te doen aan dit onderzoek. Ouders kunnen zich ook zelf aanmelden! Maak kennis met Sabina en Hedwig in deze video. Ze vertellen je graag meer over de achtergrond van dit onderzoek.


​​​​​​​Het onderzoek bestaat uit een spelobservatie en vragenlijsten voor ouders over ingrijpende ervaringen. Dat ouders ons ons enorm helpen met hun deelname is duidelijk, maar ook zij kunnen er zelf wat aan hebben. Ze kunnen na de spelobservatie feedback krijgen over wat mooi was in het spel en hun eigen inbreng daarbij. Dat kan onzekerheid bij ouders verminderen en helpt hen nog meer hun sterke kanten te gebruiken in de interactie met hun kind.  

Meer informatie en aanmelden

Wil je zelf meedoen aan dit onderzoek of ben je hulpverlener en heb je deelnemers voor dit onderzoek, neem dan contact op met Sabina Weistra, via s.weistra@youz.nl. Ook voor meer informatie over het onderzoek kun je Sabina een mail sturen.

Meer informatie over het onderzoek vind je op de website Old wounds and new beginnings