Nieuws

Componence Asset List

06 mei 2020

regulier-monument.png

Op 4 mei 2020 vond de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst plaats voor oorlogsslachtoffers bij het monument op onze Haagse locatie Albardastraat. Een herdenking die door de coronarichtlijnen helaas zonder nabestaanden en andere genodigden moest plaatsvinden.

‘Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen’ (Jorge Santayana, Spaanse schrijver-filosoof)

Betty Kooijman, lid van de raad van bestuur, stond stil bij de razzia’s die de Duitse bezetter uitvoerde bij de voormalige psychiatrische ziekenhuizen Rosenburg en Bloemendaal. Daarbij werden 251 Joodse patiënten en Joodse onderduikers gedeporteerd. 227 hiervan kwamen om in vernietigingskampen. Hun namen staan op het herdenkingsmonument.

Vervolgens verwoordde Corry van Straten, de ontdekker van deze gruwelijke gebeurtenissen, haar beleving over de twijfelachtige eer die Rosenburg op 31 december 1942 ten deel viel als startplek voor meerdere razzia’s in Nederlandse zorginstellingen. Rabbijn Albert Ringer, verbonden aan Parnassia Groep, sprak een gebed uit: de kaddisj. Door het neerleggen van een krans en 2 minuten stilte werd de ceremonie afgesloten.

Met deze herdenking wil Parnassia Groep jaarlijks nadrukkelijk stilstaan bij een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Haagse GGZ.