Inclusieve organisatie

“Voor mij is inclusie sterk verbonden aan hoe we omgaan met verschillen en hoe we met elkaar een veilig klimaat creëren. Dit vraagt om meer openheid en een inclusieve houding die aansluit op onze kernwaarden deskundig, respectvol en optimistisch."
 
Het gaat om de nieuwsgierigheid naar de ander en zonder vooroordelen met elkaar het gesprek aangaan. De basishouding daarbij is dat je weet dat het luisteren en rekening houden met verschillende meningen uiteindelijk leidt tot een beter team- en cliëntresultaat. Psychologische veiligheid is een heel belangrijk aspect om dit mogelijk te maken. 
We nodigen collega’s uit om het gesprek aan te gaan, zodat we elkaars verhaal beter leren kennen. Zodat we van elkaar leren en elkaar meer waarderen. Elke dag werken we aan een werkomgeving waar je mag zijn wie je bent. Samen komen we zo tot de beste zorg.

Daarom werken we elke dag binnen Parnassia Groep aan een werkomgeving waarin iedereen meedoet, niemand wordt uitgesloten en waar talenten worden gezien, gewaardeerd en benut. Een omgeving waar alle (toekomstige) collega’s en cliënten tot hun recht komen en zich thuis voelen, ongeacht geslacht, genderidentiteit, leeftijd, seksuele geaardheid, levensbeschouwing, etniciteit en mentale of fysieke gesteldheid.”

Anita Wydoodt – voorzitter raad van bestuur

"Wat spreek jij goed Nederlands"

Toen Kudret Ogretmen, werkzaam op de afdeling recruitment, werd gevraagd of zij wel eens te maken heeft gehad met discriminatie en racisme, moest ze terug in de tijd. “Ik kwam als tienjarig Koerdisch meisje naar Nederland."

"Mogen zijn wie je bent, dat is geluk"

Edsel Kwidama, voorheen lid van de raad van bestuur, is altijd een voorvechter geweest van Parnassia Groep als inclusieve organisatie. Toen dit onderwerp in het bedrijfsplan 2016 was opgenomen, zag hij een trekkersrol voor zichzelf. 

Bestuurder Parnassia en Reakt vertelt over zijn coming-out

Jurgen Verbeeck, bestuurder van Parnassia en Reakt, heeft zich er hard voor gemaakt dat sinds 2019 tijdens Coming-Outdag regenboogvlaggen wapperen op verschillende panden van Parnassia Groep.

"Ik heb meer in mijn mars dan alleen mooi zwart zijn"

Na 18 jaar bij Parnassia te hebben gewerkt, gaat Marva Biekman volgend jaar met pensioen. Vooruitlopend op haar afscheid heeft ze een boek geschreven over enkele van haar persoonlijke en soms pijnlijke ervaringen die zij als Surinaams-Nederlandse zowel binnen als buiten haar werk heeft ervaren.

Daphne heeft meerdere relaties en gender-identiteiten

De 31-jarige Daphne, basispsycholoog op de afdeling Seksuologie bij PsyQ, leeft naar eigen zeggen geen standaardleven. Daphne is genderfluid en voelt zich de ene dag meer vrouw en de andere dag meer man of een combinatie daarvan. Daarnaast heeft Daphne meerdere levenspartners, ook wel bekend als polyamorie.

"Nu stap ik de wereld van de mannen in"

"Ervaringswerkers zijn essentieel in de ondersteuning en behandeling van transgenders met psychische problemen", zegt Thomas Wormgoor (66). Hij is transman en was jarenlang ervaringskundig professional bij Parnassia Groep.

"Ik loop soms letterlijk tegen drempels aan"

Toen ze 21 was, raakte collega Marlice Karremans (46) betrokken bij een ernstig auto-ongeluk in Italië. Door de klap liep ze hersenletsel op en sindsdien functioneert de linkerkant van haar lichaam slecht en kan ze haar linkerarm helemaal niet meer gebruiken. In het kader van de diversiteit vertelt zij haar verhaal.

Want: “Er mag óók wel wat meer aandacht zijn voor collega’s met een zichtbare, fysieke beperking. Ik loop soms letterlijk tegen drempels aan.”

"Ik speelde verstoppertje in de kast"

Ook al kiest de een ervoor om openlijk ‘uit de kast’ te komen en kiezen anderen voor een manier die rekening houdt met hun cultuur of religie, Coming Out Dag is een dag waarop gevierd wordt dat iedereen zichzelf mag zijn en zijn eigen keuzes mag maken. Leon vertelt het verhaal over zijn coming out.