Slag om Herstel

Slag om Herstel

 

De Slag om Herstel op 16 en 17 juni 2023

Omvat een ruim 160 km lange en zware roeisloeptocht van Den Helder naar Rotterdam. De start is op vrijdag 17 juni om 8.00 uur en de tocht zal langs oa. Alkmaar, Zaandam, Haarlem, Leiden en Delft gaan.

De bemanning van de 2 sloepen Recovery en Experience bestaat uit een mix van (oud-)cliënten, collega's van Parnassia Groep en dit jaar voor de eerste keer ook een aantal adelborsten van het Koninklijk Instituut Marine. Acht roeiers en een stuurman per boot worden elke etappe afgewisseld door een ander team. Om de tocht te kunnen roeien wordt gewerkt met 6 groepen roeiers. Na een intense tocht is de verwachte finish op zaterdag 17 juni om 10.30 uur bij de Erasmusbrug in Rotterdam.

Sponsor de Slag om Herstel

Ben je enthousiast over deze tocht en wil je de Slag om Herstel sponsoren of onze patiënten laten sporten? Word dan donateur en steun ons sportfonds. Klik op de link of scan de QR.

Doneer nu >

Meer over roeien in herstel

Herstellende van zijn eigen verslaving stapte oud-marinier Adrie Sluimer bij andere mariniers in een sloep en ontdekte hij dat roeien hem goed deed. Met een flinke portie verbondenheid, kracht en toewijding kun je grootse dingen bereiken. Dat inspireerde hem om vanuit zijn werk als ervaringsdeskundige bij Antes, onderdeel van Parnassia Groep, zelf het water van Rotterdam op te gaan met een groep patiënten met een verslavingsverleden. Zo ontstond in 2017 het project "Roeien in Herstel".

Het is een succes: er wordt wekelijks getraind en de hechte club roeide al snel serieus mee met wedstrijden in binnenland en zelfs in het buitenland. Dat helpt de teamleden tijdens hun herstel: "Zij voelen dat ze er weer toe doen, steunen elkaar in moeilijke periodes, leren om door te zetten en samen te werken. Zowel fysiek als mentaal knappen ze op", aldus Adrie.

Uiteindelijk werd de grote wens om mee te strijden tijdens de prestigieuze Great River Race in Londen in september 2019 werkelijkheid. Waarbij ze, in een deelnemersveld van meer dan 300 boten, maar liefst op de 41ste plaats eindigden.

Eigen sloepen: Recovery en Experience

Al die tijd mochten zij gebruik maken van de sloep van het in Rotterdam gestationeerde Korps Mariniers. Door het succes en het groeiende animo onder cliënten van Parnassia Groep ontstond de wens voor een eigen sloep. Er kon dan vaker getraind worden waardoor meer mensen in herstel van een verslaving ervaren hoe het roeien daarbij kan helpen. Dankzij het prijzengeld van de VGZ GGZ Herstelspecial, een schenking van het Professor Bouman fonds, en met de ondersteuning van Stichting Vrienden Parnassia Groep is in 2020 de eigen sloep, gedoopt Recovery gekocht.

Het roeien brengt veel kosten met zich mee: een sloep, riemen, een ligplaats, wedstrijdkleding, trainingen, etc. Daarom is het roeiteam enorm blij met en trots op de sponsor van hun sloep: DSW Zorgverzekeraar. Donderdag 17 maart 2022 werd de sloep, met daarop de nieuwe sponsor, feestelijk onthuld bij DSW in Schiedam. DSW-directeur Aad de Groot en Bas Keijzer (teamleider GGZ bij DSW) hoefden niet lang na te denken. “Dit is zowel sport als preventie en dus goed voor de zorg. Dit gaan we gewoon doen”, vertelde Aad de Groot bij de onthulling. Als klap op de vuurpijl besloot DSW in 2022 om de sponsoring voor langere tijd voort te zetten en hebben ervoor gezorgd dat het initiatief zich ook kan breiden naar Den Haag, inclusief sloep. De sloep is op 13 mei 2023 gedoopt en heet Experience.