Behandeling angststoornis
Behandeling angststoornis
Behandeling angststoornis
Een gegeneraliseerde angststoornis behandeling wordt toegespitst op de aard en ernst van je klachten. Zo kunnen:
- gesprekken met je huisarts of de praktijkondersteuner van de huisarts al helpen. Indigowest, onderdeel van Parnassia Groep, ondersteunt in veel huisartsenpraktijken. Dit is kortdurende hulp en valt onder de basis ggz.
- gesprekken met een psycholoog of psychiater helpen. Dan is er sprake van specialistische hulp. Binnen Parnassia Groep biedt Youz hulp en ondersteuning voor kinderen en jeugd met een angststoornis. Volwassenen kunnen terecht bij PsyQ, Antes en Bavo-Europoort (regio Rijnmond), Parnassia en i-psy.
- medicijnen soms helpen. Dit wordt uiteraard eerst met je besproken.
Soms is een combinatie van gesprekken en medicijnen de aanbevolen behandelaanpak. Het is ook mogelijk om (een deel van) je behandeling online te doen. Bekijk online behandelaanbod.
Hulp bij angst en fobie
Hoe jouw angststoornis en fobie het beste behandeld kunnen worden is afhankelijk van de ernst van je klachten. Je huisarts beoordeelt dit.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie helpt je bij het niet meer vermijden van situaties. Dit gebeurt door het doen van oefeningen. Het is cruciaal om stap voor stap die situaties op te zoeken waarvoor je angstig bent. Dit proces heet 'exposure'; ook wel blootstelling aan jouw angst genoemd. Je behandelaar is hierbij nauw betrokken. Dit is een veelgebruikte en ook wetenschappelijk bewezen effectieve methode van een angststoornisbehandeling.
Ook leer je je bezorgde, angstige gedachten bij te stellen. Hierdoor ben je weer in staat om op een realistische manier te denken over de situaties die je vreesde. Door nieuwe positieve ervaringen groeit je zelfvertrouwen en verminderen de klachten. Je leert je angst te overwinnen en kunt in de toekomst zelfstandig angstige gedachten tegengaan.
Medicijnen tegen angst
Een andere aanvullende behandelmogelijkheid zijn medicijnen tegen angst. Antidepressiva zijn vaak voorgeschreven angststoornismedicatie.
Het is mogelijk dat de antidepressiva zorgen voor bijwerkingen. Die bespreek je met je behandelaar. Wellicht kan de dosering van je medicijnen aangepast worden. Soms kunnen ook andere antidepressiva voorgeschreven worden. Stoppen met je medicatie mag alleen in overleg met je behandelaar. Je moet de medicatie geleidelijk afbouwen.
Combinatie van therapie en medicatie
Vaak wordt medicatie aanvullend gebruikt in de behandeling, maar soms wordt volstaan met alleen medicatie. Je behandelaar vertelt je er meer over.
Online behandeling
Zelf aan de slag met je probleem. Wij hebben een ruime selectie aan online behandelingen. Het is bij ons mogelijk om een deel van de behandeling online te volgen of om de behandeling helemaal online te doen. Ook zijn er programma’s zonder en met begeleiding van een hulpverlener. Daarnaast bieden we een aantal smartphone- en tabletapps aan ter ondersteuning van je behandeling. Bekijk ons online aanbod
Mogelijke bijkomende gevolgen van een angststoornis
Een angststoornis kan leiden tot andere problemen. Dat kunnen lichamelijk, geestelijke of sociale problemen zijn. Dit wordt co-morbiditeit genoemd. Iemand heeft dan meer klachten. In de angststoornisbehandeling is er ook aandacht voor die eventuele andere problemen.
Voorbeelden van co-morbiditeit
-
door de angststoornis raken mensen hun werk, vrienden en hun sociaal netwerk kwijt. Er bestaat dan een grote kans op vereenzaming. Dat kan op zijn beurt ook weer leiden tot depressiviteit.
- depressieve gedachten kunnen, als extra probleem, ontstaan als iemand al langer angstklachten heeft.
- angst wordt naar de achtergrond gedrongen door alcohol. Een alcoholverslaving ligt dan op de loer. Alcohol en medicijngebruik is altijd een hele slechte combinatie.
Een op de drie mensen met een angststoornis heeft ook te maken met depressie of alcoholmisbruik.
Herken jij jezelf of een ander in bovenstaande? Zoek hulp. Maak een afspraak bij je huisarts om je problemen en je vermoeden te bespreken. Zoek hulp, maak nu de online zelftest.
Gratis en anoniem angst en paniekmodule
Word jouw angst- of paniekklachten de baas! Gratis en anoniem!
Heb jij last van angst- of paniekklachten maar is de stap om (professionele) hulp te zoeken te groot? Volg dan de gratis en anonieme module ‘Angst en paniek’ van Indigo. Tijdens deze anonieme behandeling krijg je hulp van een ervaren hulpverlener en heb je contact met elkaar via email of via de chat.
Het doel van deze gratis en anonieme module is het aanleren van vaardigheden om angst- en paniekklachten te overwinnen of ze de baas te blijven. Om je klachten te verminderen is het belangrijk dat je begrijpt waar je last van hebt. We geven daarom informatie over angst, stress en paniek. Daarnaast bevat de module tips, oefeningen en verhalen van ervaringsdeskundigen.
Gratis en anoniem: te mooi om waar te zijn?
Nee hoor! Indigo West krijgt subsidie om deze module gratis te kunnen aanbieden. En anoniem betekent bij ons écht anoniem. Je hoeft behalve je emailadres geen persoonlijke gegevens aan ons door te geven. Indigo West maakt gebruik van het online behandelplatform van Newhealth.
Lees meer over de gratis module ‘Angst en paniek’ op de website en meld je direct aan!