23 december 2024

Douchen zonder angst

"Als je zo walgt van je eigen lichaam, dat je niet meer wilt douchen." Een probleem dat Robin Kölker regelmatig tegenkomt tijdens haar werk als sociotherapeut bij Youz in Den Haag. 

Angst en weerstand

Robin ziet regelmatig ongemak en weerstand wanneer er gedoucht moet worden. "Cliënten willen het zien van hun lichaam vermijden", legt ze uit. "Denk aan jongeren met genderproblematiek of eetproblemen, of jongeren die getraumatiseerd zijn door misbruik." Omdat Robin en haar collega’s de persoonlijke hygiëne van cliënten belangrijk vinden, worden ze doorgaans toch verzocht om onder de douche te stappen. "Dan werd er gedoucht met het licht uit, waardoor mensen nog angstiger werden. Of ze hielden hun kleren aan, waardoor je toch niet echt schoon wordt. Het was allemaal niet optimaal."

Bril met afdakje

Robin bedacht een oplossing: een bril die het zicht op het eigen lichaam blokkeert tijdens het douchen. Het idee ontstond tijdens één van haar diensten, toen Robin een simpel tekeningetje van een gezichtje met een bril op een post-it krabbelde. Samen met een goede vriend die Industrieel Productontwerpen studeerde, ontwikkelde ze een bril zonder glazen, met een afdakje dat het zicht op het lichaam voorkomt. De bril helpt jongeren om te douchen zonder getriggerd te worden door het zien van hun eigen lichaam. 

Ondersteunen in zelfzorg

De douchebril wordt inmiddels positief ontvangen en gebruikt op verschillende afdelingen van Parnassia Groep. Collega Maaike van Veen, die zelf ooit kampte met depressie en trauma, geeft aan dat de bril echt kan helpen bij het ondersteunen van zelfzorg. Robin hoopt dat de bril in de toekomst breder gebruikt kan worden in de zorg en werkt verder aan verbeteringen, zoals verschillende kleuren en een hoesje.

Robin werd onlangs geïnterviewd door het AD