Nieuws

Componence Asset List

09 maart 2018

200+x+200+beweegtuin+opening.jpg

Wethouders Wim Swart en Rob Schijf openden maandag 12 maart om 11.00 uur, samen met Olga Commandeur, twee ‘beweegtuinen’ op Landgoed Duin en Bosch in Castricum. De beweegtuinen zijn onderdeel van het innovatieve project ‘Ouderen in beweging’, dat kwetsbare ouderen uit Castricum met elkaar verbindt en stimuleert om meer te bewegen.

Een centraal onderdeel van ‘Ouderen in beweging’ zijn twee beweegtuinen rondom de ouderenkliniek van Dijk en Duin. In Nederland is het fenomeen beweegtuin nog vrij nieuw, maar wint het fenomeen steeds meer aan terrein. En dat is eigenlijk niet zo raar want de beweegtoestellen geven mogelijkheden om de verschillende lichaamsdelen en spieren intensiever en gevarieerder te trainen dan een wandeling doet. Het levert meer gezondheidsvoordeel op.

Initiatiefnemer en tevens fysiotherapeut van de zorginstelling Hester van Urk: “Het is voor mij de uitdaging om ouderen te bereiken die steeds meer in huis zitten en inactiever worden. Ik wil ze laten ervaren hoe goed het doet om buiten te bewegen en meer onder de mensen te zijn”, aldus Hester.

Ouderen in Beweging

De kracht van het project ‘Ouderen in beweging’ is de grote betrokkenheid en samenwerking van lokale partners in Castricum, zoals zorgprofessionals en sportverenigingen. Onder andere Stichting Welzijn, sociaal team, praktijkondersteuners, wijkverpleging, buurtsportcoach participeren in het traject door actief ouderen te benaderen, enthousiasmeren en informeren over het sportaanbod in de omgeving. Ook aan praktische zaken zoals vervoer wordt gedacht. De start is laagdrempelig waarbij de eerstelijns fysiotherapeuten het huidig niveau van de deelnemers in kaart brengen en persoonlijke doelen stellen. Er wordt breed naar gezondheid gekeken zoals ook het voedings- en vochtinname patroon en de mentale activering -zelf management- wordt bevorderd in groepsbijeenkomsten.

De pilot wordt gefinancierd door de gemeente en loopt twee jaar. Kwetsbare senioren worden in vijf maanden begeleid van individuele zorgvragen naar een lidmaatschap van een sport- of hobbyvereniging.

Aanmelden

Vanaf juli 2018 start er een tweede groep. Het gaat dan om een deelname van twee keer per week voor fysieke ondersteuning aangevuld met actieve ontspanningstechnieken. Maar ook om nordic walking, valpreventietraining en eenvoudige loopscholing. Aanmelden kan nog via: ouderen.in.beweging@dijkenduin.nl

De beweegtuinen zijn mede mogelijk gemaakt door: