Winterdepressie
Winterdepressie
Winterdepressie
Als ieder jaar weer, in hetzelfde seizoen een depressie ontstaat spreken we ook wel van een seizoensgebonden depressie.
Winterdepressie symptomen
Heb je een aantal van onderstaande winterdepressie symptomen, en dan specifiek in het najaar en winter? Dan kun je een winterdepressie hebben.
Winterdepressie symptomen zijn:
- aanhoudende vermoeidheid
- grote behoefte aan slaap, veel slapen en toch niet uitgerust wakker worden
- somber zijn, je depressief voelen
- moeite hebben met concentreren
- weinig energie hebben, nergens zin in hebben, er geen energie voor kunnen opbrengen
- het liefst de hele dag in bed willen doorbrengen, moeite hebben om uit bed te komen
- behoefte aan pasta en chocolade (koolhydraat rijk voedsel), gevaar van toename in gewicht ligt op de loer
Herken je de genoemde winterdepressie symptomen? Dan kun je een winterdepressie hebben.
Maak de zelftest depressie op de website van PsyQ. PsyQ is een onderdeel van Parnassia Groep.
Winterdip of winterdepressie?
Mensen met een winterdip hebben niet alle symptomen van een winterdepressie. Maar de vermoeidheid en weinig energie hebben zijn wel veel gehorende klachten bij een winterdip. Sombere gedachten wordt nauwelijks genoemd.
De klachten van een winterdip en een winterdepressie beginnen in het najaar en verdwijnen weer in het voorjaar. Daarom wordt dit ook wel een seizoensgebonden depressie genoemd.
Andere termen die ook gebruikt worden voor een seizoensgebonden depressie zijn herfstdepressie en voorjaarsmoeheid.
Meer dan 500.000 mensen in Nederland hebben een winterdepressie. Vrouwen en avondmensen lijken gevoeliger te zijn voor het ontwikkelen van een winterdepressie.
Winterdepressie test
Parnassia Groep heeft momenteel nog niet de beschikking over een speciale winterdepressie test. Op de website van onze partner PsyQ heb je wel de mogelijkheid om de online depressie test in te vullen. Let op: ook dit is geen winterdepressie test, maar als je de test invult kun je wel een inschatting maken of je mogelijk een winterdepressie hebt.
Depressielijn; voor een luisterend oor en advies
De hulptelefoon (088 - 505 43 34) van de Depressievereniging staat open voor iedereen met een depressie of hun naasten. Als je belt, krijg je een ervaringsdeskundige vrijwilliger aan de telefoon. Hier kun je je verhaal kwijt of om advies vragen. Vanuit hun eigen ervaring denken de mensen van de Depressielijn met je mee over wat een goede volgende stap voor jou zou zijn.
Op de volgende tijden zit er iemand voor jou klaar:
's Ochtends : 10.00 uur – 12.30 uur
's Middags : 14.30 uur – 17.00 uur
's Avonds : 19.00 uur – 21.00 uur
Het telefoonnummer is 088 - 505 43 34.
De kosten voor deze lijn zijn de gebruikelijke belkosten. Mailen naar de Depressielijn kan ook als je dat prettiger vindt. Ook dan zal een van de ervaringsdeskundige vrijwilligers jouw vraag beantwoorden.
Behandeling winterdepressie of seizoensgebonden depressie
De oorzaken van een winterdepressie zijn gedeeltelijk bekend. Uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid daglicht van invloed is op de ‘melatoninespiegel’. Dit hormoon melatonine wordt ’s avonds door je lichaam aangemaakt en zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Het regelt dus in feite je biologische klok. Sommige mensen hebben ’s winters overdag een hoge melatoninespiegel. Hierdoor voelen mensen met een winterdepressie zich ook overdag erg moe.
Een winterdip of een winterdepressie is goed te behandelen met lichttherapie. Je wordt dan, het liefst ’s ochtends, blootgesteld aan een intense lichtbron, een lichttherapielamp. Hierdoor krijgt je lichaam het signaal dat de dag is begonnen. Het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt. De melatoninespiegel daalt waarna je biologische klok weer ‘op tijd’ loopt. Je hebt weer extra energie, krijgt een goed humeur en het zorgt tenslotte ook voor een verbetering van het slaappatroon.
Winterdepressie tips
Onderstaande tips kunnen je helpen om een winterdepressie te voorkomen of verminderen. Wat kun je zelf doen? Een paar tips op een rijtje:
Blijf niet in bed liggen
Je biologische klok is bij een winterdepressie ontregeld. Door lang in bed te blijven liggen, blijft de klok ‘niet op tijd’ lopen. Advies is om vroeg op te staan, liefst voor 08.00 uur. Op deze manier leer je jouw biologische klok dat de dag begonnen is en kan deze beginnen om je lichaam wakker te maken. Door dit consequent te blijven doen, komt er meer regelmaat en dat maakt het opstaan uiteindelijk makkelijker.
Ontbijt altijd
Ook dit heeft te maken met je biologische klok en wakker worden van je lichaam. Ontbijten is een signaal voor je lichaam om wakker te worden en ‘aan de slag te gaan’.
Met regelmaat wordt geclaimd dat voedingssupplementen helpen bij het verminderen van winterdepressieklachten. Vitamine B12 en vitamine D worden dan genoemd. Of deze supplementen daadwerkelijk een winterdepressie verhelpen is wetenschappelijk niet aangetoond. Een gezonde leefstijl zorgt meestal voor dat supplementen niet nodig zijn. Informeer bij de huisarts of het slikken van supplementen in jouw situatie een toegevoegde waarde heeft.
Blijf niet binnen, ga naar buiten
Probeer ’s ochtends al naar buiten te gaan. Dat helpt jou en dus ook je lichaam om goed wakker te worden. Nog een voordeel van 's morgens vroeg naar buiten te gaan. Er zit dan relatief veel 'blauw' in het licht. Blauw licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. (Dat is ook de reden waarom we adviseren om niet vlak voor het slapen gaan langdurig op je telefoon te kijken. Je tv-scherm heeft een soortgelijk negatief effect op de aanmaak van dat slaaphormoon).
Hoe dan ook; ook al regent het, is het guur weer, ga toch elke dag naar buiten. Eigenlijk willen mensen met een winterdepressie helemaal niet naar buiten. Het klinkt niet aantrekkelijk, maar toch heeft het zin. Door in de buitenlucht te zijn, krijgt je lichaam toch meer licht ‘binnen’ dan als je de hele dag binnen zit met de lampen aan.
En daarnaast, drink genoeg (water). Je droogt uit omdat de verwarming aan staat.
Beweeg, blijf niet op de bank hangen
Sporten helpt tegen de winterdepressie. En dan natuurlijk buiten, want dan krijg je het zo belangrijke daglicht ‘binnen’. Bijkomstig voordeel is dat je lichaam door de sportinspanning endorfine aanmaakt. Dit hormoon geeft je ook een positieve boost. Een stevige wandeling is een goed alternatief voor joggen of hardlopen. Pak niet de auto vor een boodschapje, maar de fiets. Je beweegt en bent buiten.
Licht is een (start)motor
In sommige gevallen verwijst de huisarts je door voor een lichttherapie. Maar je kunt ook zelf thuis je eigen lichttherapie starten. Philips introduceerde een paar jaar geleden een wake-up light. Niet wakker worden met een piep of een ander geluidssignaal, maar met licht wat steeds sterker wordt, net als een zonsopgang. Ook al slaap je, toch ‘registreert’ het lichaam het licht. Dat licht bereidt het lichaam voor op wakker worden. Deze manier van wakker worden is natuurlijker en je wordt ook rustiger wakker.
Eet gezond
Eet veel groenten, eet paar keer per week vis. Gezonde voeding helpt om je lichaam en geest gezond te houden.
Plan iets leuks
Zorg dat je iets leuks hebt om je op te verheugen. Daar kijk je dan naar uit en dat geeft ook positieve energie. Schrijf op welke leuke dingen je gedaan of gezien hebt. Dat geeft je ook energie. Deze goede herinneringen kun je later ook weer teruglezen.
Pak de fiets en niet de auto
Voel de buitenlucht, en soms de kou, op je wangen. Meer beweging en meer daglicht. Terug thuis, voel je je opgekikkerd.