Opleidingsplaatsen

Verslavingsarts KNMG

200x200+Verslavingsarts+KNMG.png

Verslavingsgeneeskunde is uitdagend en volop in ontwikkeling. Je hebt te maken met een zeer diverse patiëntenpopulatie. Als verslavingsarts KNMG, een profielregistratie, diagnosticeer en behandel je patiënten op het gebied van verslaving, somatiek en psychiatrie. Daarnaast heb je oog voor de sociaal-maatschappelijke situatie. Als regiebehandelaar stuur je een multidisciplinair team aan. Uniek aan de verslavingszorg is dat de ervaring en kennis van de patiënt een erg belangrijke bijdrage levert aan de behandeling.

Elk jaar heeft Parnassia Groep opleidingsplaatsen voor artsen in opleiding tot verslavingsarts KNMG. 

Om te starten met de opleiding tot verslavingsarts KNMG heb je een afgeronde opleiding tot arts nodig. De opleiding tot verslavingsarts KNMG duurt 2 jaar (bij een fulltime contract van 38 uur). Tijdens de opleiding verdiep je je onder andere in:

  • neurobiologie en behandeling van de verslaving
  • motiverende gespreksvoering
  • psychiatrische en somatische co-morbiditeit

Cursorisch onderwijs en praktijk

Je volgt één dag per week op woensdag cursorisch onderwijs in Nijmegen en vier dagen praktijkonderwijs. Tijdens het praktijkdeel volg je 60 supervisiesessies gedurende de opleiding (30 per studiejaar). De praktijkervaring doe je op tijdens interessante stages binnen Parnassia Groep bij de zorgmerken Antes of Brijder. Je volgt een klinische stage, poliklinische stage en een stage naar keuze. In overleg met de opleider vul je het opleidingsplan zoveel mogelijk naar jouw persoonlijke wensen en ambities in.

Je leert op basis van wetenschappelijke kennis en klinische ervaring beslissingen te nemen in complexe, problematische situaties. Het werk is afwisselend; geen dag is hetzelfde. Dat vraagt om creativiteit en een flexibele houding.

Verslavingsarts KNMG Vincent Grundeken vertelt over zijn opleidingsplaats Verslavingsarts KNMG bij Parnassia Groep: “als jij aangeeft iets te willen leren, dan kan dat”.

Na de opleiding

Gedurende het laatste jaar van de opleiding tot verslavingsarts gaan we graag met je in gesprek over de mogelijkheden voor een leuke baan als verslavingsarts op een polikliniek, kliniek of om outreachend te werken. Dat kan zowel fulltime als parttime. Je kunt je kennis inzetten voor jongeren, volwassenen of ouderen. Het doen van wetenschappelijk onderzoek behoort ook tot de mogelijkheden.
Het werkgebied van verslavingsartsen groeit waardoor de vraag naar verslavingsartsen ook verder toeneemt.

Solliciteren

Elk jaar starten de nieuwe artsen in opleiding in september. Je bent in dienst bij SBOH en volgt de stages binnen onze organisatie. De sollicitatieprocedure vindt plaats in het begin van het jaar en loopt via de Nijmeegse Opleiding tot Verslavingsarts (NOVA). Solliciteren kan via de website van het Radboudumc

Solliciteren >

Meer informatie

Wil je meer informatie over de opleiding of een oriënterend gesprek met één van de opleiders? Of vind je het leuk om met één van de artsen in opleiding te spreken over de opleiding? Neem dan contact op met een van de opleiders of stel je vraag via het opleidingssecretariaat, opleidingverslavingsartsknmg@parnassiagroep.nl:

Regio Rijnmond

Ineke de Noord
06 10 70 73 09
E i.noord@anteszorg.nl

Regio Noord-Holland

Mirjam Voskamp
06 10 92 18 51
E m.voskamp@brijder.nl

Regio Haaglanden

Muriel van Deutekom
M 06 22 20 07 82
E m.van.deutekom@parnassiagroep.nl