Nieuws

Componence Asset List

09 mei 2022

Museum-van-de-Geest-Dolhuys-scaled.jpg

Het Museum van de Geest in Haarlem is verkozen tot Europees museum van het jaar. De prijs werd zaterdagavond uitgereikt in de stad Tartu, in Estland. Het museum krijgt de prijs omdat het “de natuur van de menselijke geest op een uniek innovatieve manier” verkent, aldus het juryrapport. Parnassia Groep is één van de oprichters van dit museum.

Het Museum voor de Geest probeert bezoekers op een interactieve manier inzicht te geven in de werking van hun eigen geest. Zo wil het ook begrip kweken voor mensen met psychische aandoeningen. Het museum is gevestigd in het Dolhuys in Haarlem, een plek  waar vroeger mensen met de pest en/of psychiatrische problemen werden opgevangen. Het museum combineert kunst met een historische collectie over zevenhonderd jaar zorggeschiedenis.

Het juryrapport

Het juryrapport is lovend over de combinatie van geschiedenis en persoonlijke verhalen. Het prijst het museum aan als een “innovatief maatschappelijk project” en “een werkelijk inspirerende mens-georiënteerde instelling”.

Parnassia Groep

In 2002 werd museum het Dolhuys opgericht. Parnassia Groep was één van de initiatiefnemers, samen met GGZ Noord-Holland-Noord, GGZ inGeest en Arkin. Zij stelden zich financieel garant en voegden hun historische collecties samen in een nieuwe museum. Door hun grote betrokkenheid opende het Dolhuys in 2005 haar deuren voor het publiek en kon het museum een stem geven aan verhalen die tot dan toe niet werden gehoord.

European Museum of Year Award

Het European Museum Forum reikt de prijs jaarlijks uit aan een museum dat bijdraagt aan een beter begrip van de wereld en dat tevens vernieuwend is en museale standaarden verlegt. Dit jaar dongen zestig musea mee naar de zes verschillende prijzen, waarvan de European Museum of the Year Award de belangrijkste is.