Nieuws

Componence Asset List

09 november 2020

regulier-spin.png

Deze tijd van het jaar komen ze weer massaal tevoorschijn. Je weet dat ze onschuldig zijn en je niks doen. En toch zijn heel veel mensen bang voor ze: spinnen. Dat is knap vervelend. Gelukkig kun je over die angst heen komen. Maar hoe dan?

Een goede  manier om van je angst af te komen is:  de confrontatie aangaan. Dat kun je rustig opbouwen. Stap voor stap. Waarom is dat zo belangrijk: omdat het uit de weg gaan van iets waar je bang van bent, ongewild deze angst in stand houdt en vaak ook laat toenemen.

Spinnen doen je geen kwaad

Misschien vind je spinnen nu nog eng. Maar bedenk dat het eigenlijk hele nuttige dieren zijn. Ze vangen allerlei insecten die overlast kunnen veroorzaken. En in Nederland en de rest van Europa komen geen spinnen voor die gevaarlijk voor mensen zijn. Spinnen zullen je dus geen kwaad doen, het is eerder omgekeerd dat wij als mensen een bedreiging voor spinnen zijn! En hoewel het lijkt alsof spinnen zich volledig oncontroleerbaar bewegen, is de realiteit dat wij wel degelijk kunnen bepalen wat een spin gaat doen. Als je de volgende stappen volgt, dan ben je wellicht binnenkort minder angstig.

De eerste stappen

De eerste stap is een heel belangrijke: blijf vooral alles doen wat je nú durft te doen! Hiermee zorg je dat je je angst niet ongewild laat toenemen doordat je meer gaat vermijden.

De volgende stappen zijn het jezelf confronteren met spinnen op verschillende manieren. Een levende en bewegende spin is misschien een stap te ver. Maar beginnen met informatie lezen over spinnen die hier voorkomen, is wellicht een mooie eerste stap. En vervolgens naar een foto van een spin kijken is misschien wel haalbaar. Als je begint met wennen aan afbeeldingen van spinnen, dan merk je waarschijnlijk dat die je steeds minder gaan doen. Print eens een foto uit van een spin en zet die op je bureau terwijl je werkt. Of op je salontafel terwijl je TV kijkt. Of gebruik een foto van een spin als achtergrond van je telefoon. Neem de tijd om er af en toe eens kort naar te kijken. En wissel af en toe van afbeelding. Je zal merken dat je steeds minder onder de indruk bent.

Een echte spin?

Heb je dat een tijdje gedaan? Misschien wordt het dan toch echt tijd voor een echte spin. Kijk eens in je tuin of in een park of je die kan vinden. Vind je dat (nu nog) te eng om alleen te doen? Vraag of er iemand met je mee wil komen. Ga op een afstand staan die je prettig vind, maar waar je de spin nog wel goed kan zien. Bijvoorbeeld 1 of 1,5 meter. Bekijk de spin eens een minuut. Hoe ziet hij er nou precies uit? Wat doet hij? Zit hij rustig in zijn web? Misschien is hij net begonnen met het spinnen van zijn web? Heeft hij ogen, en waar zitten die? Hoeveel pootjes heeft deze spin?

Heb je goed gekeken? Zet dan een stapje naar voren. Bekijk het beestje dan nog eens een tijd en doe dan weer een stap naar voren. Hoe dichtbij durf je uit eindelijk te komen? Waarschijnlijk dichterbij dan je in eerste instantie dacht.

De laatste stap

Misschien durf je nu ook wel de laatste stap te nemen. Durf je een spin te vangen en in een glazen potje te doen? Laat anders iemand anders dat doen als je het nog niet aandurft. Wel voorzichtig natuurlijk, je wil niet dat de spin gewond raakt. Bekijk de spin eens goed van heel dichtbij. En neem het potje een paar uur met je mee. Kun je gewoon je dagelijkse dingen doen terwijl de spin vlakbij is? Waarschijnlijk ben je er snel aangewend. Zo’n spin valt eigenlijk best mee. Natuurlijk laat je de spin na een paar uurtjes wel weer gewoon vrij waar je hem gevonden hebt.

Hulp nodig?

Lukt het je niet om zo van je angst af te komen en heb je daar last van tijdens het dagelijks leven. Of heb je andere angsten die je belemmeren om normaal de dag door te komen? Blijf daar niet mee rondlopen. Bespreek het met je huisarts. Als dat nodig is kan deze hulp voor je inschakelen om weer verder te kunnen.