Nieuws

Componence Asset List

01 oktober 2020

200x200+contact+houden.jpg
Van 1 t/m 8 oktober is het ‘week van de eenzaamheid’. Deze landelijke week was al gepland voordat we gehoord hadden van het coronavirus. Doel van deze week is het bestrijden van eenzaamheid.
​​​​​​​Eigenlijk is het al sinds maart (start corona) voor grote groepen mensen in onze samenleving ‘eenzaam’. In de zomermaanden viel het relatief mee, omdat het coronavirus op zijn retour leek. Nu het najaar zijn intrede gedaan heeft én een tweede coronagolf zich aan het ontwikkelen is vrezen velen de eenzaamheid.    

Met name ouderen voelen zich eenzaam. De sociale contacten worden zoveel mogelijk beperkt. We willen niet dat ouderen, die vaak kwetsbaar zijn, het coronavirus krijgen. En daarnaast is het gebruikelijke griepseizoen met alle verkoudheidsverschijnselen weer begonnen. De reguliere ‘clubjes’ zoals een kaartclub, zetten een streep door hun activiteiten. Een bezoek aan de supermarkt is een te groot risico geworden. Dit heeft grote impact: veel ouderen zitten alleen thuis. Ze zien en spreken niemand meer. En dat terwijl de sociale contacten voor veel mensen heel belangrijk zijn.

Ook in de geestelijke gezondheidszorg zien we vereenzaming. In het voorjaar werden de bezoekregelingen aan de verblijfsafdelingen versoberd en sommige afdelingen gingen op slot voor niet-behandelaren. Waar mogelijk hebben we gezorgd voor andere ‘contactmogelijkheden’.

“Soms is een onlinegesprek met een psychiater het enige sociale contact dat mensen nog hebben.” Ook het wegvallen van vaste structuren in het dagelijkse leven begint bij groepen zijn tol te eisen. “Dat is extra zorgwekkend omdat we door de maatregelen behandelingen, zoals groepstherapie, niet kunnen doen.”, zegt Marc Blom, raad van bestuur Parnassia Groep, in een artikel in de NRC op 16 augustus.

Eenzaamheid is een goede voedingsbodem voor allerlei psychische klachten en problemen. Reden genoeg om actie te ondernemen. Ook vanuit huis kan een behandeling doorgaan en starten. PsyQ, Indigo, Youz en i-psy bieden 100% online behandelingen aan. Vanuit huis, zonder wachtlijst of andere vertraging, werken aan je herstel!

Kom in contact

Sociaal contact is altijd, ook tijdens corona, van enorm belang. Onderling contact voorkomt psychische klachten. Wat kun je dan zelf doen? Parnassia Groep heeft wat tips om contact te houden en te maken op een rijtje gezet.
Indigo heeft in de regio Haaglanden een informatiekrant verspreid met allerhande workshops en trainingen. Zo is er de online cursus ‘vrienden maken’. In tijden als deze heb je vaak steun aan je familie, maar wat als die niet in Nederland wonen? Indigo in Rijnmond heeft onder meer samen met de GGD een succesvolle cursus GO-WIN opgezet die migrantenouderen ondersteunt en de eenzaamheid aanpakt. Kijk voor meer informatie op de site van Indigo.

Website ‘Een tegen eenzaamheid’

En kijk ook eens op de site ‘Een tegen eenzaamheid’. Door het hele land zijn tussen 1 en 8 oktober elke dag activiteiten van gemeenten en maatschappelijke organisaties, waarschijnlijk ook bij jou in de buurt, die bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid.  

Bel voor een praatje

De ouderenbond ANBO heeft een speciaal telefoonnummer 0348-46 66 66 waar medewerkers klaar zitten voor een praatje. Maar ook op dat nummer kan de beller terecht met vragen over het coronavirus en andere praktische vragen. De ANBO roept iedereen op om vaker te bellen hun vader, moeder, opa of oma als je niet meer op bezoek kunt gaan. Vaker bellen, ook al is het maar kort, kan al een enorme positieve invloed hebben.

Een afbeelding uit de campagne Een tegen eenzaamheid. Een praatje maken opent deuren naar nieuwe contacten.