Nieuws

Componence Asset List

03 april 2019

Regulier-Van+Ark+en+Van+der+Rol.+Foto+Joris+den+Blaauwen1.jpg
Deze week is het de NVA Autismeweek en vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) extra aandacht voor de ongeveer 200.000 mensen met autisme in ons land.

Het thema van de NVA Autismeweek 2019 is Autisme werkt! Helaas staan veel mensen met de diagnose autisme, ondanks hun kwaliteiten, werkloos aan de kant. Zo is 54% van de mensen met autisme en een gemiddelde tot hoge intelligentie werkloos.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid breekt een lans voor groepen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Nog voor de zomer wil ze voorstellen naar de Tweede Kamer sturen die ertoe moeten leiden dat meer mensen aan het werk kunnen. Om een goed beeld te krijgen van de huidige knelpunten legt Van Ark diverse werkbezoeken af.

Centrum Autisme Haaglanden

Onlangs bracht Tamara van Ark een bezoek aan het Centrum Autisme Haaglanden in Den Haag en sprak ze met onze collega Thijs van der Rol over autisme en werk. Thijs is ervaringswerker bij Parnassia Groep en houdt zich onder andere bezig met het ontwikkelen van het behandelaanbod voor mensen met autisme en psycho-educatie. Daarnaast is hij zzp’er en werkt als trainer en coach.

Tijdens het gesprek met Van Ark vertelde Thijs onder andere over één van zijn cliënten die voor de gemeente Den Haag werkt. ‘Zoals veel van mijn cliënten durft zij absoluut niet open te zijn over haar autisme en doet zij ontzettend haar best om zich aan te passen. Soms wordt één dag van tevoren haar schema van de komende week helemaal omgegooid. Daar heeft zij heel veel moeite mee maar zij zegt er niks van. Zij is doodsbang voor het oordeel van haar collega’s en haar werkgever.’

Van Ark: ‘Dat lijkt mij doodvermoeiend. Het raakt mij echt dat er mensen zijn die er niet voor uit durven te komen dat ze autisme hebben. Dan kom je ’s avonds thuis van je werk en ben je helemaal kapot omdat je je de hele dag anders voor hebt moeten doen dan je bent. Dat kun je gewoon niet vragen van mensen. Ik vind dit een extra stimulans om te knokken tegen dit stigma.’

Sinds vorige week maakt Thijs, als werknemer van Parnassia Groep, ook deel uit van de autisme ambassade. De autisme ambassade is een netwerk van gerespecteerde medewerkers in grote bedrijven die het hebben van autisme beter bespreken maken op het werk.

Thijs: Door als medewerker van Parnassia Groep met autisme zichtbaar en open te zijn, probeer ik bij te dragen aan een positieve beeldvorming. Als autisme ambassadeur zet ik mij er voor in dat autisme, en andere (onzichtbare) verschillen tussen collega’s, gewoner en beter bespreekbaar worden op de werkvloer. Collega’s met (een vermoeden van) autisme kunnen contact met mij opnemen als ze eens in gesprek willen of ervaringen willen delen.

Een uitgebreid verslag van de ontmoeting tussen Thijs van der Rol en staatssecretaris Van Ark lees je in het NVA-ledenblad Autisme Magazine dat afgelopen maand is uitgekomen. Het artikel is geschreven door journalist Julie Weevers.

Meer informatie over Centrum Autisme Haaglanden

Neem contact over autisme en werken bij Parnassia Groep met Thijs van der Rol

Meer informatie over autisme binnen de Parnassia Groep

Fotografie: Joris den Blaauwen