Nieuws

Componence Asset List

04 oktober 2017

200+x+200+Vrouw+en+man.jpg
Het Belgische centrum ZitStil, een kennis- en expertisecentrum dat zich richt op ADHD, spreekt in hun nieuwste papieren uitgave met 3 psychiaters en psychologen over ADHD. De vraag die in het artikel centraal staat: 'Is ADHD voor vrouwen anders dan voor mannen?' Ook Sandra Kooij, psychiater bij PsyQ, komt in het artikel aan het woord. Hieronder een samenvatting.

Als mensen denken aan ADHD en het verschil tussen jongens en meisjes dan kom je al snel met het stereotype beeld van het hyperactieve ADHD-jongetje en het dromerige ADD-meisje. Herkennen jullie dit beeld in de praktijk?
Kooij: "Het stereotype beeld klopt niet, maar het klopt dat meisjes twee maal zo vaak ADD hebben als jongens. Dit is maximaal 30 procent van alles meisjes met ADHD. De meerderheid heeft het gecombineerde beeld van ADHD, net als de jongens."

Kan je dan een soort typische mannelijke en typisch vrouwelijke ADHD onderscheiden?
Kooij: "ADHD zelf is inderdaad niet erg verschillend bij mannen, maar vrouwen blijven vrouwen, dus zij presenteren hun ADHD vrouwelijk, bijvoorbeeld door veel en druk te praten, terwijl mannen misschien meer fysiek onrustig zijn. De bijkomende stoornissen kunnen wel verschillen. Vrouwen hebben meer last van stemmingswisselingen, depressie en angst, mannen kampen meer met agressief gedrag/criminaliteit en verslaving. Hoewel vrouwen ook verslaafd kunnen zijn. Velen gebruiken bijvoorbeeld cannabis om te kunnen slapen."

Lees hier het volledige artikel.