paginakop herdenkingsmonument
Waarom een monument?
Waarom een herdenkingsmonument
Waarom een herdenkingsmonument (onthulling 27 december 2017)
Wij gedenken hiermee dat
- 251 joodse cliënten en joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven bij de Stichtingen Rosenburg en Bloemendaal. De meesten werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen Sobibor en Auschwitz. 227 van hen werden vermoord in de Duitse concentratie- of vernietigingskampen. Van 22 mensen weten wij dat ze de oorlog hebben overleefd.
- Bijna alle overige cliënten werden geëvacueerd naar zusterinstellingen. elders in het land. Door de aanleg van de Atlantikwall moesten circa 145.000 Hagenaars hun woning verlaten en een ander onderkomen zoeken. Ook de cliënten van Rosenburg en Bloemendaal trof dus dit lot.
Twee gedenkplaatsen
Omdat de tragiek zich heeft afgespeeld op twee van onze Haagse locaties, zijn er twee gedenkplaatsen. Op de locatie Albardastraat is het monument gesitueerd op de plaats waar zich vroeger de Ramaer-kliniek bevond en waarvandaan de eerste deportatie heeft plaatsgevonden. Op de locatie Monsterseweg bevindt zich vanaf januari 2018 een plaquette op de kerk.
Brochure
In de publicatie ‘De patiënten en Joodse onderduikers bij de Stichting Rosenburg (klinieken Oud-Rosenburg en Ramaer-kliniek) en bij de Stichting Bloemendaal tijdens de Tweede Wereldoorlog’ vind je een uitgebreide beschrijving van de de historische achtergrond van dit monument. Ook staat daarin lijst met namen van de 227 vermoorde Joodse cliënten en Joodse onderduikers.
De auteurs van deze publicatie zijn Corien Glaudemans (historicus/wetenschappelijk medewerker Haags Gemeentearchief) en Corry van Straten (auteur van het boek ‘Een wereld die er niet meer is, De Stichtingen Rosenburg en Bloemendaal in de Oorlogsjaren’ en voormalig geestelijk verzorger/pastor van Parnassia Groep.