Hoogleraren en lectoren bij Parnassia Groep

-

regulier-David+van+der+Berg.jpg

Bijzonder hoogleraar Complexiteit van psychopathologie:  interventie, preventie en modellen, Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen, afdeling Klinische-, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie, Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.

 

 

David van den Berg is klinisch psycholoog en hoofd van het Mark van der Gaag Research Centre van Parnassia Groep in Den Haag. Hij is sinds 2024 bijzonder hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Verder is hij supervisor bij de VGCt, EMDR practitioner en gespecialiseerd in de psychologische behandeling van psychose en PTSS. David is boegbeeld voor de TOPGGz afdeling Early Detection and Intervention Team (EDIT) Haaglanden en bestuurslid van de stichting Cognitie en Psychose (gedachten uitpluizen), van de sectie Stemmen, Achterdocht en Andere Bijzondere Belevingen van de VGCt, en van de stichting Redesigning Society.

Van den Berg promoveerde op onderzoek naar traumagerichte behandeling bij mensen met psychosen (TTIP). Zijn huidige onderzoek richt zich voornamelijk op het testen van (nieuwe) psychologische interventies voor mensen met ernstige psychische problemen, preventie van langdurige en ernstige mentale problemen en de ontwikkeling van nieuwe modellen, taal en praktijken op basis van complexiteitsbenadering.

Met het onderzoek dat Van den Berg binnen de leerstoel doet wil hij bijdragen aan drie thema’s:

  1. De huidige zorg voor mensen met ernstige mentale problemen verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn FeelingSafe-NL en de Re.Process studie.
  2. Voorkomen dat mensen langdurig vastlopen in het leven. Zoals met Mentaal Lokaal Wassenaar, waarin een domeinoverstijgend netwerk wordt opgebouwd inclusief nuttige tools om de mentale veerkracht te bevorderen van jongeren met beginnende mentale problemen.
  3. Bijdragen aan nieuwe modellen, taal en praktijken op basis van de complexiteitsbenadering. Het belangrijkste project op dit gebied is Patterns of Life waarin onder andere ggz-professionals, ervaringsdeskundigen, ontwerpers, filosofen en programmeurs een nieuwe herstelgerichte diagnostiek voor de ggz ontwikkelen op basis van de complexiteitsbenadering (Patroon Diagnostiek).  

Zijn werkmotto’s zijn: grootse ambities, bescheiden doelen! en #durftefalen.