Psychotrauma
Psychotrauma
Psychotrauma
Wat is een trauma?
Wat is een trauma nu eigenlijk? Het is, eenvoudig gezegd, eigenlijk een overbelasting van je hersenen. Je hebt een heftige ervaring meegemaakt. Iets wat je hersenen niet kunnen verwerken. Het is teveel aan indrukken, het is te overweldigend. "je hebt een trauma opgelopen". Je hebt een traumatische ervaring beleefd. Normaal gesproken kunnen de hersenen deze ervaring wel verwerken. Dan heb je het een plekje kunnen geven. Als dit niet lukt, en je begint klachten te krijgen, dan is er sprake van een trauma. Omdat het te maken heeft met je hersenen, wordt het ook wel een psychotrauma genoemd.
Traumatische ervaring meemaken
Als je een traumatische ervaring hebt beleefd kan dat na verloop van tijd nog steeds invloed hebben op je dagelijkse leven. Door de heftige ervaring kun je psychische klachten ontwikkelen. De klachten kunnen heel verschillend zijn en de traumatische ervaring kan je gevoelens en gedrag negatief beïnvloeden.
Gevolgen onverwerkt trauma
Iedereen die een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt kan last krijgen van psychische problemen, die op hun beurt weer kunnen leiden tot een (psycho)trauma. Het kan, maar hoeft niet. Mensen zijn veerkrachtig en kunnen zelf herstellen van een dergelijke een schokkende, traumatische ervaring. Dit kost tijd. In het begin kan door die gebeurtenis het gedrag van iemand (tijdelijk) anders zijn.
Als die traumatische ervaringen niet verwerkt kunnen worden en die ervaringen van invloed zijn en blijven op het dagelijks leven is het risico op het ontstaan van (een nieuw) trauma aanwezig.
De gevolgen van onverwerkte trauma’s kunnen, ook in de toekomst, van invloed zijn op de (verdere sociaal-emotionele) ontwikkeling van kinderen en volwassenen.
Een trauma herkennen
Hoe kun je een trauma herkennen? Je vind het bijvoorbeeld moeilijk om je te concentreren op je werk. Je hebt last van sombere gevoelens en / of huilbuien en vaak ben je voortdurend gespannen. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis, herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap. Voorbeelden van een traumatische ervaring kunnen zijn;
-
een ongeluk hebben gehad
-
getuige zijn geweest van een inbraak of overval
-
een scheiding
-
het overlijden van een geliefde
- seksueel misbruik
Wanneer de ervaring(en) in je jeugd heeft plaats gevonden dan spreken we van een jeugdtrauma. Een jeugdtrauma verwerken als volwassene is niet eenvoudig. De traumatische ervaring blijft je achtervolgen. Je trauma kan uitgegroeid zijn tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). In het engels wordt het ook wel aangeduid als PTSD. Post-traumatic stress disorder.
De gevolgen van trauma of psychotrauma kunnen over het algemeen goed behandeld worden. PsyQ, onderdeel van Parnassia Groep, biedt diverse behandelingen.
Het kan ook zijn dat je in behandeling bent voor een ander psychiatrisch probleem en daarnaast last hebt van de gevolgen van het psychotrauma. Het is belangrijk hier aandacht voor te vragen in je behandeling en samen met je behandelaar te bespreken welke hulp daar het beste bij past.
Trauma bij kinderen
Bij kinderen zie je na een trauma vaak opvallende veranderingen in gedrag, schoolprestaties die achteruitgaan, ontstaan van verlatingsangst of het kind is bang om van zijn ouders gescheiden te worden.
Er zijn meer trauma symptomen te noemen. Bekijk ook posttraumatische stressstoornis symptomen of acute stressstoornis symptomen.
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Zijn de klachten er na een aantal weken nog steeds, dan is het belangrijk iets met deze klachten te gaan doen, want dan kan er sprake zijn van bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
TOPGGz blok voor dossiers
TOPGGz-keurmerk
Meerdere afdelingen binnen Parnassia Groep hebben het TOPGGz-keurmerk. Hiermee heeft de afdeling bewezen te voldoen aan strenge criteria. De cliënt krijgt op een afdeling met dit keurmerk hoogspecialistische zorg (topklinische zorg) die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten, al dan niet door eigen onderzoek. De uitkomsten van die onderzoeken worden verwerkt in de behandelingen. Hierdoor krijgt de cliënt een behandeling die gebaseerd is op de meest recente inzichten.
-
Leo Kannerhuis, centrum voor autisme
-
Eetstoornis Experts Netwerk (ÉÉN), de samenwerkende zorgprogramma’s eetstoornissen van Youz, PsyQ (beide Parnassia Groep) en Emergis in Zeeland.
-
Sarr Autisme Rotterdam. Een levenslooppoli voor mensen met autisme spectrum stoornis (ASS)
-
Fivoor, Centrum Dubbele Problematiek. Fivoor is een samenwerking van Altrecht, FPC De Kijvelanden en Parnassia Groep.