Psychotrauma

Psychotrauma

200x200+gebouw+met+zicht+op+binnentuin+mensen+op+bankje+en+kindjes+op+de+fiets.png

Iedereen maakt naast leuke en gezellige dingen, ook vervelende en nare dingen mee. Dat is onderdeel van het dagelijkse leven. Meestal verdwijnen die vervelende dingen ook weer uit je geheugen. Maar soms blijft een traumatische ervaring hangen in je hoofd, je kunt het niet vergeten. Dat wordt een trauma genoemd.

Wat is een trauma?

Wat is een trauma nu eigenlijk? Het is, eenvoudig gezegd, eigenlijk een overbelasting van je hersenen. Je hebt een traumatische ervaring meegemaakt. Iets wat je hersenen niet kunnen verwerken. Het is teveel aan indrukken, het is te overweldigend. Normaal gesproken kunnen de hersenen een traumatische ervaring verwerken. Je hebt het een plekje kunnen geven. Als dat niet lukt, en je begint klachten te krijgen, dan is er sprake van een trauma. Omdat het te maken heeft met je hersenen, wordt het ook wel een psychotrauma genoemd.

Traumatische ervaring meemaken

Als je iets heftigs meemaakt hebt kan dat na verloop van tijd nog steeds invloed hebben op je dagelijkse leven. Een dergelijke traumatische ervaring kan variëren van een ongeluk hebben gehad of er getuige van geweest zijn, een inbraak of overval, een scheiding, het overlijden van een geliefde of seksueel misbruik. Door dit trauma kun je psychische klachten ontwikkelen. Deze klachten kunnen heel verschillend zijn. Zoek dan hulp! De gevolgen van trauma of psychotrauma kunnen over het algemeen goed behandeld worden. PsyQ, onderdeel van Parnassia Groep, biedt diverse behandelingen voor de gevolgen van trauma waaronder posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Het kan ook zijn dat je in behandeling bent voor een ander psychiatrisch probleem en daarnaast last hebt van de gevolgen van het psychotrauma. Het is belangrijk hier aandacht voor te vragen in je behandeling en samen met je behandelaar te bespreken welke hulp daar het beste bij past.

Trauma bij kinderen

Bij kinderen zie je na een trauma vaak opvallende veranderingen in gedrag, schoolprestaties die achteruitgaan, ontstaan van verlatingsangst of het kind is bang om van zijn ouders gescheiden te worden.

Er zijn meer trauma symptomen te noemen. Bekijk ook posttraumatische stressstoornis symptomen of acute stressstoornis symptomen.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Zijn de klachten er na een aantal weken nog steeds, dan is het belangrijk iets met deze klachten te gaan doen, want dan kan er sprake zijn van bijvoorbeeld  een posttraumatische stressstoornis (PTSS).