Wijkgericht werken - GGZ teams

Wijkgericht werken - GGZ teams

200x200+vrouw+met+paarse+jas+loopt+over+straat.png
"Doordat we ons nu op één wijk richten, werken we intensief samen met andere organisaties in de wijk en bouwen we iets op samen. Het is mijn droom dat er veel verbindingen in de wijk tot stand komen, zodat kwetsbare wijkbewoners hun talenten inzetten en hun leven betekenisvol invullen." Ellie van der Wel, teamleider GGZ team Charlois in Rotterdam.

Kenmerken wijkgericht werken

Een wijk is een deel van een stad of dorp. Het is een mini-samenleving, waar bewoners, bedrijven, zorg- en welzijnsinstellingen etc. deel vanuit maken. Daarbinnen werkt Parnassia Groep wijkgericht. Kenmerken van dit wijkgericht werken zijn:

  • samenwerking tussen lokale organisaties in de wijk,
  • is gericht op het vroeg signaleren van problemen,
  • wijkbewoners zijn zelf, samen met zorg- en welzijnsinstellingen betrokken bij het oplossen van het gesignaleerde probleem,
  • er is een actieve en probleemgerichte aanpak. Dit wordt ook wel Assertive Community Treatment (ACT) genoemd.

GGZ teams

In de Rotterdamse wijk Charlois loopt een proef met wijkgericht werken, waarbij een GGZ team zich richt op deze wijk. Het wijkteam werkt vanuit een locatie, waar ook andere specialismen van Parnassia Groep zijn ondergebracht. In dit team zijn naast Bavo Europoort ook PsyQ, Brijder en Indigo vertegenwoordigt.

Uitdaging

"Typerend voor onze aanpak is dat we niet afwachten, maar erop afgaan", vertelt Ellie. "We zoeken de mensen op. Dat is noodzakelijk, want vaak zijn het mensen die niks willen, terwijl ze zeer intensieve hulp nodig hebben. Het is elke keer weer een uitdaging om de patiënt te bereiken en verder te helpen."