Onafhankelijk cliëntondersteuner
Onafhankelijk cliëntondersteuner
Wat is cliëntondersteuning?
De cliëntondersteuners denken met je mee over hoe jij de zorg die het beste bij jouw situatie past, goed kan organiseren. De cliëntondersteuning is vooral gericht op het versterken van jouw positie, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken over jouw behandeling. Een cliëntondersteuner staat naast je, denkt mee (los van alle partijen) en betrekt waar mogelijk jouw sociale netwerk (bijvoorbeeld familie, mantelzorgers en vrijwilligers) bij het zoeken naar oplossingen. De cliëntondersteuner kent het zorgaanbod in jouw buurt.
Wat kan de cliëntondersteuner voor jou betekenen?
Je kunt informatie, advies en ondersteuning krijgen over de volgende onderwerpen:
- Informatie en advies over het zorgaanbod in de regio, verschillende zorgvormen, cliëntrechten en eventuele wachtlijsten
- De keuze voor de gewenste zorgaanbieder die het beste past bij jouw situatie
- De invulling van jouw behandeling(en). Je kunt bijvoorbeeld hulp krijgen bij het opstellen van een persoonlijk plan. Hierin leg je vast hoe jij jouw leven wilt inrichten en wat daarbij voor jou de beste zorg is (verblijf in een zorginstelling, een volledig of modulair pakket thuis of persoonsgebonden budget).
- Het zorg- of ondersteuningsplan. Je kunt hulp krijgen bij het opstellen, evalueren en bijstellen van het zorg- of ondersteuningsplan. Dit zijn afspraken over de invulling van de zorg die je maakt met jouw zorgverlener. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de cliëntondersteuner je tijdens de bespreking met de zorgverlener bijstaat.
- Bemiddeling tussen jou en jouw zorgaanbieder. Wens je een andere invulling van jouw zorgvraag en/of kom je er samen met de zorgaanbieder niet uit? Ook dan kan een cliëntondersteuner je helpen.