Behandeling van autisme

Behandeling autisme

jacqueline-bailly-200.png

Er bestaat geen behandeling of medicatie om autisme te genezen. Maar met de juiste hulp, zoals cognitieve gedragstherapie bij autisme, kunnen veel mensen met autisme wel naar school, werken en relaties met anderen onderhouden. De behandeling van autisme helpt om de symptomen ervan te verminderen.

 

De behandeling van autisme bestaat vaak uit een combinatie van:

 • Informatie over autimse (psychoeducatie)
  De diagnose autisme kan opluchting geven. Eindelijk een verklaring voor het gedrag en het gevoel. Als dat duidelijk is het goed om er meer over te weten. Binnen Parnassia Groep geven we uitleg over autisme aan degene met autisme waardoor deze meer inzicht krijgt in eigen gedrag en duidelijk wordt waarom anderen op een bepaalde manier reageren. Ook familie krijgt door voorlichting meer inzicht in deze stoornis. Dit doen we voor zowel jeugd als volwassenen.
 • Vaardigheidstraining
  ​​​​​​​Mensen met autisme kunnen bij Parnassia Groep vaardigheden leren om (anders) om te gaan met sociale situaties, leren over assertiviteit, trainen met plannen & organiseren en kunnen leren omgaan met emoties. Soms vindt dit in groepen plaats, maar het kan ook individueel.
 • Groepsbehandeling
  ​​​​​​​In groepen zijn er gesprekken met andere mensen met autisme, maar ook biedt Parnassia Groep groepsgesprekken tussen ouders of partners van iemand met autisme. Vaardigheidstrainingen en psycho-educatie worden ook vaak in groepsvorm aangeboden.
 • Individuele behandeling
  ​​​​​​​Parnassia Groep biedt individueel cognitieve gedragstherapie om de manier van denken en interpreteren te beïnvloeden. Daarnaast is er een breed aanbod aan individuele behandelingen, zoals EMDR, ouderbegeleiding, speltherapie of schematherapie.
 • Behandeling van eventueel andere (psychische) problemen
  ​​​​​​​Bij mensen met autisme komen vaak ook andere stoornissen voor en problemen op het gebied van persoonlijkheidsontwikkeling. Mensen met autisme en klachten zoals persoonlijkheidsproblematiek, zelfbeeldproblematiek, somberheid kunnen hiervoor behandeling krijgen.

Behandeling bij kinderen

Denk je dat jouw kind een vorm van autisme heeft? Of is er al een diagnose autisme spectrum stoornis (ASS) voor jouw kind? Ga voor hulp en ondersteuning naar Youz. Youz is onderdeel van Parnassia Groep. Binnen Youz is er o.a. het SARR Expertisecentrum Autisme. Deze afdeling heeft een team dat gespecialiseerd is in het behandelen van kinderen met autisme. Ook het Leo Kannerhuis biedt hoog-specialistische behandelingen voor mensen met autisme, voor jong tot oud.

Behandeling bij volwassenen

Binnen de Parnassia Groep kun je bij verschillende onderdelen terecht voor hulp:

 • Antes, Sarr Expertisecentrum Autisme
 • Parnassia, Centrum Autisme Haaglanden en Centrum Autisme Noord Holland