Psychose hulp en behandeling

Behandeling psychose

Een psychose is een diagnose die een psychiater stelt na onderzoek en gesprekken met de cliënt. Op basis van dat onderzoek en bevindingen wordt samen met jou (degene met een psychose) aanpak van de behandeling van een psychose oftewel een behandelplan opgesteld. Bekijk de video van onze specialist David van den Berg over hoe behandeling kan helpen bij bijvoorbeeld achterdocht. Lees meer over behandeling onder de video. 

Heb ik een psychose?

Een psychose test kan wat duidelijkheid geven, maar is geen diagnose! De voortekenen van een psychose kunnen wel beter zichtbaar worden door de test. De uitkomst van de zelftest psychose kan voor jou aanleiding zijn om een afspraak te maken met je huisarts.

Behandeling psychose

Een psychose behandelen gebeurt bij Parnassia Groep op verschillende manieren. Onze hulpverlening bestaat uit: 

  • Individuele gesprekken: deze gesprekken voer je met verschillende hulpverleners. Met de sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV) bespreek je de onderwerpen waar je tegenaan loopt. Dit kan variëren hoe je met de klachten om kunt gaan tot praktische problemen, zoals studie, werk en wonen.

Bij de psycholoog volg je cognitieve gedragstherapie. Dankzij deze gesprekken krijg je minder last van klachten en word je niet meer zo belemmerd in je dagelijkse bezigheden.

  • E-health cursussen. Je kunt deze cursussen vanuit huis volgen.
  • Medicijnen. De psychiater stemt met je af welke medicijnen in jouw geval het meest geschikt zijn, mocht dat noodzakelijk zijn. De psychiater houdt ook in de gaten of je last hebt van bijwerkingen van de medicijnen en heeft ook oog voor jouw lichamelijke gezondheid. Heb je last van bijwerkingen? Meld deze dan zelf aan je behandelaar. Hieronder wordt dieper ingegaan op medicijnen.

Parnassia Groep behandelt jongeren met psychotische klachten. Dat gebeurt bij ons zorgonderdeel

  • Kinderen en jeugd: Youz
  • Jongvolwassenen en volwassenen: CEP

Volwassenen kunnen in de 

terecht voor behandeling en hulp bij psychose.

Signaleringsplan

Mensen krijgen, gelukkig, heel vaak maar 1 keer een psychose. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Toch is het belangrijk om samen met je behandelaar een plan te maken om een nieuwe psychose te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat de klachten en signalen van een tweede psychose vaak hetzelfde als bij de eerste psychose. Dagen of weken vóór de psychose zijn er meestal al signalen dat er iets aan de hand is. Het zijn veranderingen in gedrag, denken en voelen. Door een signaleringskaart kun je deze signalen herkennen en actie ondernemen door een afspraak te maken met je huisarts of contact op te nemen met jouw eerdere behandelaar.

Niet alleen voor jou maar ook voor je omgeving is het signaleringsplan een heel praktisch hulpmiddel om al in een vroeg stadium te herkennen dat het minder goed met je gaat en wellicht een psychose op de loer ligt.

Het signaleringsplan is een persoonlijk document. Je beschrijft ook hierin naast de klachten en signalen, wat jou, jouw omgeving en je behandelaar kunnen doen om een psychose of een crisissituatie te voorkomen.