Psychose hulp en behandeling

Behandeling psychose

200x200+Niels+Mulder-CdL3rC8X.png
Een psychose is een diagnose die een psychiater stelt na onderzoek en gesprekken met de patiënt. Op basis van dat onderzoek en bevindingen wordt samen met u (degene met een psychose) aanpak van de behandeling van een psychose oftewel een behandelplan opgesteld. Het invullen van onze psychose test online is wellicht aanleiding om een afspraak te maken met uw huisarts. 

Heb ik een psychose?

Een psychose test kan wat duidelijkheid geven, maar is geen diagnose! De voortekenen van een psychose kunnen wel beter zichtbaar worden door de test. De uitkomst van de zelftest psychose kan voor u aanleiding zijn om een afspraak te maken met uw huisarts   
 

Psychose hulp

Een psychose behandelen gebeurt bij Parnassia Groep op verschillende manieren. Onze hulpverlening bestaat uit: 

  • Individuele gesprekken: deze gesprekken voert u met verschillende hulpverleners. Met de sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV) bespreekt u de onderwerpen waar u tegenaan loopt. Dit kan variëren hoe u met de klachten om kunt gaan tot praktische problemen, zoals studie, werk en wonen.

Bij de psycholoog volgt u cognitieve gedragstherapie. Dankzij deze gesprekken krijgt u minder last van klachten en wordt u niet meer zo belemmerd in uw dagelijkse bezigheden.

  • E-health cursussen. U kunt deze cursussen vanuit huis volgen.
  • Medicijnen. De psychiater stemt met u af welke medicijnen in uw geval het meest geschikt zijn, mocht dat noodzakelijk zijn. De psychiater houdt ook in de gaten of u last heeft van bijwerkingen van de medicijnen en heeft ook oog voor uw lichamelijke gezondheid. Heeft u last van bijwerkingen? Meld deze dan zelf aan uw behandelaar. Hieronder wordt dieper ingegaan op medicijnen.

Parnassia Groep behandelt jongeren met psychotische klachten. Dat gebeurt bij ons zorgonderdeel

Volwassenen kunnen in de 

terecht voor behandeling en hulp bij psychose.

Signaleringsplan

Mensen krijgen, gelukkig, heel vaak maar 1 keer een psychose. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Toch is het belangrijk om samen met uw behandelaar een plan te maken om een nieuwe psychose te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat de klachten en signalen van een tweede psychose vaak hetzelfde als bij de eerste psychose. Dagen of weken vóór de psychose zijn er meestal al signalen dat er iets aan de hand is. Het zijn veranderingen in gedrag, denken en voelen. Door een signaleringskaart kunt u deze signalen herkennen en actie ondernemen door een afspraak te maken met uw huisarts of contact op te nemen met uw eerdere behandelaar.

Niet alleen voor u maar ook voor uw omgeving is het signaleringsplan een heel praktisch hulpmiddel om al in een vroeg stadium te herkennen dat het minder goed met u gaat en wellicht een psychose op de loer ligt.

Het signaleringsplan is een persoonlijk document. U beschrijft ook hierin naast de klachten en signalen, wat u, uw omgeving en uw behandelaar kunnen doen om een psychose of een crisissituatie te voorkomen.

Kijk ook onze site Help, ik heb een psychose voor meer praktische informatie over de behandeling en het signaleringsplan.