Seksualiteit en intimiteit zijn voor de meeste mensen een plezierig onderdeel van het leven. Toch ervaren veel mensen ook wel eens problemen met seks. Als het wat minder gaat in uw relatie of u een periode veel stress ervaart, kan dat bijvoorbeeld leiden tot minder zin in seks of moeite om seksueel opgewonden te raken.

Deze problemen verdwijnen meestal vanzelf. Gebeurt dat niet en wordt uw leven daar op negatieve wijze door beïnvloed, dan is sprake van een seksuele stoornis.

Seksuele disfuncties

U kunt allerlei problemen (disfuncties) op seksueel gebied hebben. Een man kan last hebben van een erectiestoornis of problemen met de zaadlozing. Vrouwen kunnen last hebben van pijn bij het vrijen of een infectie aan de vagina hebben. Behalve lichamelijke problemen kan er ook sprake zijn van emotionele problemen. Volgens de DSM-5, het handboek dat gebruik wordt in de psychiatrie, is er alleen last van een disfunctie als iemand een seksuele stoornis ervaart en daar ook last van ondervindt.

Onder de noemer seksuele stoornissen vallen de volgende problemen:

  • te veel of te weinig zin hebben in seks;
  • niet of moeilijk seksueel opgewonden raken;
  • te snel klaarkomen of juist problemen hebben om een orgasme te bereiken;
  • pijn hebben bij seks;
  • onvrede over de eigen ‘bijzondere seksuele voorkeur’;
  • onvrede over het als man of vrouw geboren zijn (verkeerde lichaam)
  • onvrede over de eigen (homo-, hetero- of biseksuele) oriëntatie

Seksuele stoornissen behandeling

Als u behandeld wilt worden voor uw seksproblemen moet u eerst een bezoek brengen aan uw huisarts. Deze geeft u een verwijsbrief voor verder onderzoek bij het Programma Seksuologie van PsyQ. Na dit onderzoek stellen onze hulpverleners in overleg met u vast welke behandeling het beste bij uw klachten past. ‘Onze partner PsyQ leert mensen op seksueel gebied hun eigen wensen en grenzen én de wensen en grenzen van anderen serieus te nemen,” aldus Jos Vroege, specialismeleider Seksuologie bij Parnassia Groep en PsyQ.

Wij bieden verschillende soorten hulp aan. Kijk ook op onze pagina behandelingen.

Kortdurende hulp

  • Gesprekken bij huisarts/POH of bij PsyQ (Seksuologie (Basis GGZ)

Langdurige hulp

  • Gesprekken bij PsyQ Seksuologie (Specialistische GGZ)