Iedereen kan zich wel eens rot voelen, dus ook kinderen en jongvolwassenen. Dat gevoel verdwijnt vaak weer snel. Maar wat als er wel iets aan de hand is? Hoe herken je signalen? Wat kun je doen? Wie kan helpen zodat de klachten niet kunnen verergeren en opgelost worden?

Voorkomen en snel aanpakken van het probleem werkt
Preventie werkt. Niet afwachten totdat ‘ de klachten wel overwaaien’, maar zo snel als mogelijk beginnen met een aanpak van de problemen. Wetenschappelijk is telkens aangetoond dat (vroeg)tijdig aanpakken goedkoper is dan niets doen. Anders komen de problemen later naar boven en zijn dan moeilijker te behandelen.

Preventie is een van de speerpunten van Parnassia Groep. Veel psychische problemen ontstaan voor het 25ste jaar. Wij willen dat kinderen en jongeren een goede en dus ook gezonde start in het leven krijgen. Daar zetten Parnassia Groep onderdelen als Indigo-west (link) en Brijder (link) zich actief voor in. Zo geven we actief voorlichting op scholen en (familie)bijeenkomsten. We verzorgen trainingen en geven cursussen voor jongeren en ouders. Dit kan vaak ook online. We organiseren ook webinars voor geïnteresseerden. Brijder richt hun preventie activiteiten specifiek op  het voorkomen van verslavingsproblemen; alcohol, drugs en gamen.

Daarnaast informeren we ook huisartsen over nieuwe ontwikkelingen in het signaleren en herkennen van signalen van beginnende psychische problemen. Zo kunnen ze beter en sneller signalen herkennen. Bij Parnassia Groep werken ook vele onderzoekers die bijdragen aan het effectiever maken van onze behandelingen. De patiënt profiteert hier weer van, want deze krijgt dan een behandeling gebaseerd op de recentste ontwikkelingen. Zo leren huisartsen bepaalde signalen te herkennen en kunnen zo voorkomen dat er klachten ontstaan of erger worden.

Wat kun je zelf doen?

Je een keer rot voelen, een baaldag hebben, dat kan allemaal. Erover praten lucht op. Maakt niet uit of dat nu je vrienden, ouders of iemand anders is. Ga iets (leuks) doen, zoek afleiding, ook al heb je geen zin. Het is goed je ook even te ontspannen.

Indigo-west heeft ook een aantal modules waar je heel makkelijk zonder verwijzing van de huisarts, zonder begeleiding en zonder kosten mee aan de slag kunt. Bekijk de preventieactiviteiten.

Je kunt ook een afspraak maken met de huisarts. Die kan inschatten of je psychische klachten hebt. Vaak werkt in de huisartsenpraktijk een zogeheten praktijkondersteuner die deskundig is op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Deze praktijkondersteuner kan je verder helpen of anders doorverwijzen. Op de site van Indigo-west wordt er meer over verteld.

Wees er op tijd bij

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de volwassenen met psychische problemen als kind ook al psychische problemen hadden. We zien ook dat de helft kinderen van ouders met psychische problemen zelf later ook psychische problemen gaan krijgen. Reden voor Parnassia Groep om onze patiënten ook te vragen naar eventuele kinderen. Daarnaast laten we alle patiënten die bij ons in behandeling komen een speciale vragenlijst invullen. De uitkomsten van deze vragenlijst geven ons aanwijzingen of er nog andere psychische problemen spelen. Die kunnen we dan bijtijds opsporen en behandelen voordat het probleem groter kan worden.

We doen het samen

Om de juiste behandeling voor jouw specifieke problemen te kunnen voorstellen moeten we exact weten wat die problemen dan zijn. Je krijgt een gesprek met een behandelaar (intake). Vaak praten we ook met ouders en vrienden om een compleet beeld te krijgen. Meestal vragen we je ook een vragenlijst in te vullen. Dit is een snelle en handige manier om veel te weten te komen over je problemen (diagnose). Op basis van alle informatie stellen we een behandeling voor. De behandelaar legt je onze aanpak ook nog eens uit.

Je bent niet de eerste of enige

Hoogleraar jeugdpsychiatrie aan het Erasmus MC, Manon Hilligers, stelt dat maar liefst 5% van de kinderen te maken heeft met psychische problemen. Dat zijn omgerekend zo’n 180.000 kinderen die te maken hebben met problemen als depressie, adhd, anorexia, psychose of een ander psychisch probleem.

Uit algemene onderzoekscijfers blijkt ook dat er meer dan 400.000 ouders met psychische problemen zijn. De kans dat hun kinderen later ook psychische problemen gaan ontwikkelen is zeer groot.

Iemand die (vroeg)tijdig begint met de aanpak van de psychische problemen kan een gezonde toekomst. Preventie en vroegdetectie is gezondheidswinst. Dat moet je jezelf niet ontzeggen.