Preventie

Preventie

200x200+vroegdetectie.jpg

Iedereen kan zich wel eens rot voelen, dus ook kinderen en jongvolwassenen. Dat gevoel verdwijnt vaak weer snel. Maar wat als er wel iets aan de hand is? Hoe herken je signalen? Wat kunt u doen? Wie kan helpen zodat de klachten niet kunnen verergeren en opgelost worden?

Voorkomen en snel aanpakken van het probleem werkt

Niet afwachten totdat ‘de klachten wel overwaaien’, maar zo snel als mogelijk beginnen met een aanpak van de problemen. Wetenschappelijk is telkens aangetoond dat tijdig aanpakken van problemen goedkoper is dan niets doen. Anders komen de problemen later naar boven en zijn dan moeilijker te behandelen.
Bekijk onze infographic.

Een gezonde start

Veel psychische problemen ontstaan voor het 25ste jaar. Wij willen dat kinderen en jongeren een goede en dus gezonde start in het leven krijgen. Daar zetten Parnassia Groep onderdelen als Youz, Indigo-west en Brijder zich actief voor in met preventie activiteiten. Zo geven we actief voorlichting op scholen en (familie)bijeenkomsten. We organiseren webinars, verzorgen trainingen en geven cursussen voor jongeren en ouders. Dit kan vaak online.
Brijder richt hun preventie activiteiten specifiek op  het voorkomen van verslavingsproblemen; alcohol, drugs en gamen.

Kennis delen

Onderzoek van Parnassia Groep zorgt voor meer inzicht en kennis over psychische problemen, en draagt bij aan het effectiever maken van onze behandelingen. Die kennis delen we met huisartsen. Dus ook over de nieuwe ontwikkelingen in het signaleren en herkennen van signalen van beginnende psychische problemen. De patiënt profiteert van die kennis, want deze krijgt dan een behandeling gebaseerd op de recentste ontwikkelingen.

Wat kunt u zelf doen?

Je een keer rot voelen, een baaldag hebben, dat kan allemaal. Erover praten lucht op. Maakt niet uit of dat nu uw vrienden, ouders of iemand anders is. Ga iets (leuks) doen, zoek afleiding, ook al heeft u geen zin. Die ontspanning doet u goed!

Blijven de klachten aanhouden, maak dan een afspraak met de huisarts. Die kan inschatten of u psychische klachten heeft. Vaak werkt in de huisartsenpraktijk een zogeheten praktijkondersteuner die deskundig is op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Deze praktijkondersteuner kan u verder helpen of anders doorverwijzen. Op de site van Indigo-west wordt er meer over verteld.

Wij vragen erom

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de volwassenen met psychische problemen als kind ook al psychische problemen hadden. We zien ook dat de helft kinderen van ouders met psychische problemen zelf later ook psychische problemen gaan krijgen. Reden voor Parnassia Groep om onze patiënten ook te vragen naar eventuele kinderen. Daarnaast laten we alle patiënten die bij ons in behandeling komen een speciale vragenlijst invullen. De uitkomsten van deze vragenlijst geven ons aanwijzingen of er nog andere psychische problemen spelen. Die kunnen we dan bijtijds opsporen en behandelen voordat het probleem groter kan worden.
Bekijk onze infographic.

 

U bent niet de eerste of enige

Hoogleraar jeugdpsychiatrie aan het Erasmus MC, Manon Hilligers, stelt dat maar liefst 5% van de kinderen te maken heeft met psychische problemen. Dat zijn omgerekend zo’n 180.000 kinderen die te maken hebben met problemen als depressie, adhd, anorexia, psychose of een ander psychisch probleem.

Uit algemene onderzoekscijfers blijkt ook dat er meer dan 400.000 ouders met psychische problemen zijn. De kans dat hun kinderen later ook psychische problemen gaan ontwikkelen is zeer groot.

Signalen van problemen niet negeren, maar erover praten. Liefst met de huisarts. Die kan u goed adviseren hoe eventuele problemen aangepakt moeten worden. Preventie en vroegdetectie is gezondheidswinst. Dat moet u zichzelf niet ontzeggen.