Fobieën en angst

Fobieën en angst

200x200+Colin+vd+Heiden.png

Angststoornis is een verzamelbegrip; er zijn namelijk verschillende angststoornissen. Fobieën vallen ook onder de noemer angststoornissen. Hieronder vind je de angststoornissen die Parnassia Groep vaak behandelt.  

Wat is een fobie?

Een fobie is een angststoornis. Het is een belemmering in je dagelijkse leven. Bij een fobie ben je angstig voor plaatsen, dieren, dingen of situaties waar geen reden voor is, want er is geen aantoonbaar gevaar. Je weet zelf dat deze angst niet reeël is, maar toch houd je er rekening mee en probeer je te voorkomen dat je in een dergelijke sitiuatie terechtkomt. Klachten als gevolg van deze angst zijn bijvoorbeeld overmatig transpireren en pijn op de borst.

Soorten angsten en fobieën

Agorafobie

Je hebt angst voor publieke ruimten zoals straten en pleinen, maar ook drukke winkels en het openbaar vervoer. De paniek kan toeslaan op plekken waar je het gevoel hebt niet gemakkelijk weg te kunnen komen en  waar ook niet gemakkelijk hulp voor handen is. Je wilt je eigen vertrouwde en veilige omgeving niet verlaten.

Meer weten over agorafobie?

Dwangstoornis 

Vaak wordt dit ook wel een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) genoemd. Je hebt dan verontrustende gedachten die steeds terug blijven komen (obsessies). Je hebt een sterke drang om bepaalde handelingen uit te voeren om de spanning te verlichten die de obsessies veroorzaken (compulsies).

Meer weten over een dwangstoornis?

Gegeneraliseerde angststoornis/piekerstoornis 

Deze stoornis wordt ook wel piekerstoornis genoemd. Je bent overmatig bezorgd en daardoor ook angstig over dagelijkse dingen. Je piekert over wat er allemaal zou kunnen gebeuren zonder dat daar direct een aanleiding voor is. Je kan dit gepieker niet stoppen. Het gepieker gaat gepaard met onder andere rusteloosheid, gespannenheid en problemen met de concentratie. Angst regeert je leven.

Meer weten over een gegeneraliseerde angststoornis?

Ingebeelde lelijkheid/BDD

Je hebt een afwijkend beeld over je eigen lichaam. Je ziet afwijkingen, oneffenheden, onregelmatigheden en andere ‘dingetjes’ die andere mensen niet, of in ieder geval veel minder duidelijk zien. Dat vertekende beeld is uitgegroeid tot een obsessie. Soms wordt de Engelse benaming gebruikt, Body Dysmorphic Disorder (BDD).

Meer weten over ingebeelde lelijkheid/BDD?

Paniekstoornis

Je hebt regelmatig paniekaanvallen. Tijdens zo’n paniekaanval word je onverwacht overvallen door een intense angst. Aansluitend bestaat er een voortdurende angst voor nieuwe angstaanvallen (anticipatie angst of ‘angst voor de angst’).

Meer weten over een paniekstoornis?

PTSS

De afkorting PTSS staat voor Post Traumatische Stress Stoornis. Je hebt een trauma opgelopen door een zeer ingrijpende gebeurtenis die je zelf hebt meegemaakt of waarvan je van zeer dichtbij getuige geweest bent. Herinneringen aan, of zelfs herbelevingen van deze gebeurtenis dringen zich sindsdien regelmatig aan je op, ook al probeer je deze te voorkomen of te onderdrukken. De herinneringen en herbelevingen veroorzaken klachten als angsten, slapeloosheid, nachtmerries, woede-uitbarstingen, concentratieproblemen en schrikreacties.

Meer weten over PTSS?

Sociale fobie

Je bent overdreven bang voor beoordeling (commentaar krijgen, uitgelachen of afgewezen worden) door anderen in sociale situaties (zoals iets zeggen in het openbaar, eten in gezelschap, feestjes en vergaderingen).

Meer weten over een sociale fobie?

Specifieke fobie

Je angst beperkt zich tot specifieke situaties. Angst voor spinnen, voor onweer of voor naalden (een injectie krijgen) zijn daar voorbeelden van.

Meer weten over een specifieke fobie?

Valangst

Je bent blijvend bang om te vallen en voor de gevolgen die dit kan hebben voor je leven. Door deze angst vermijd je gewone, dagelijkse activiteiten die je lichamelijk wel in staat bent te doen.

Meer weten over valangst?

Ziektevrees

Ziektevrees noemen we ook wel hypochondrie. Je denkt een ernstige lichamelijke ziekte te hebben, terwijl de dokters niets kunnen vinden. Bij een lichte ziekte denk je dat je een ernstige ziekte hebt.

Meer weten over ziektevrees?

Angststoornis NAO

Hierboven worden allerlei angststoornissen genoemd. Soms heeft iemand een angst die niet ondergebracht kan worden bij een van die angstoornissen. Die stoornis voldoet dan niet voldoende aan de criteria die gelden voor een specifieke stoornis. Omdat die persoon wel aantoonbaar problemen heeft door angst, is er een 'restcategorie'. Die wordt Angststoornis Niet Anders Omschreven (NAO) genoemd. De behandelaanpak is hetzelfde als bij de andere angststoornissen. De invulling van die aanpak wordt specifiek afgestemd op jouw klachten.