Gegeneraliseerde angststoornis/Piekerstoornis

Piekerstoornis

200x200+Colin+vd+Heiden.png

Deze stoornis wordt ook wel gegeneraliseerde angststoornis genoemd. U bent dan overmatig bezorgd en daardoor ook angstig over dagelijkse dingen. U piekert over wat er allemaal wellicht zou kunnen gebeuren zonder dat daar direct een aanleiding voor is. Het piekeren is voor u onbeheersbaar.

Gegeneraliseerde angststoornis kind

 

Ook kinderen kunnen een gegeneraliseerde angststoornis ontwikkelen. Kinderen met deze stoornis piekeren heel veel en vaak. Ze maken zich, zonder dat er daarvoor een reden lijkt te zijn, (hele) erge zorgen. Dat kan over zichzelf zijn of vrienden, iets wat ze gezien hebben op tv of internet, over school, schoolprestaties en huiswerk. Die angstige gedachten blijven terugkomen, de kinderen krijgen ze niet stopgezet. Gevolg is ondermeer dat ze slecht slapen (liggen veel te woelen in bed). Ook vragen ze heel vaak bevestiging dat het goed gaat of dat er hier niet iets ergs kan gebeuren. Die vele gevraag naar geruststelling valt op een gegeven moment op. 

 

Symptomen van een piekerstoornis 

Kenmerkend voor een piekerstoornis is dat u minstens zes maanden die overmatige en onbeheersbare bezorgdheid heeft over allerlei verschillende dagelijkse zaken. De stoornis drukt een stempel op uw leven.

Bij een piekerstoornis heeft u tenminste drie van onderstaande klachten:

  • onbeheersbaar piekeren
  • gespannen zijn
  • rusteloosheid
  • concentratieproblemen
  • slaapproblemen
  • vermoeidheid
  • prikkelbaarheid
  • spierspanning

Wat kunt u doen?

U herkent de symptomen? Doe dan de test naar een piekerstoornis. 

Bezoek uw huisarts en bespreek daar uw klachten. De huisarts kan u een verwijsbrief geven voor verder onderzoek. Ons behandelteam onderzoekt dan uw klachten en adviseert een behandelaar die met u wordt besproken.

Behandeling van een piekerstoornis

Deze stoornis is vaak goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie en/of medicatie  Samen met u wordt gekozen wat voor u de beste behandelmethode is. In de therapie leert u minder te piekeren door uw gedachten bij te stellen. Dankzij de therapie worden niet helpende gedachten omgezet in helpende gedachten. Met oefeningen leert u ook, stap voor stap, moeilijke situaties te herkennen en het hoofd te bieden.