ADHD bij volwassenen

Medicatie

Sandra+Kooij.png

ADHD is niet te genezen. Dankzij behandeling is ADHD veel beter te beheersen. Vaak maken medicijnen ook deel uit van de behandeling. Bij zowel kinderen als volwassenen zie je dan een sterke verbetering van het gedrag en de concentratie. De symptomen van ADHD kunnen verminderen en zelfs verdwijnen.

Parnassia Groep biedt iedereen met ADHD een behandeling die helemaal is afgestemd op de persoon met ADHD. Soms maken medicijnen onderdeel uit van de behandeling. Dankzij de ADHD medicijnen verminderen de symptomen van ADHD. Soms verdwijnen deze in zijn geheel. Er is geen ADHD medicatie die iemand van ADHD kan genezen. Stoppen met ADHD medicatie is dus geen optie, anders komen de symptomen weer terug. 

Waardoor ontstaat ADHD?

ADHD is een neurobiologische stoornis. Er gaat iets niet goed in de hersenen; er is een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline).  Deze neurotransmitters zorgen ervoor dat informatie tussen de ene zenuwcel snel en goed worden doorgegeven aan een andere zenuwcel. Door het tekort verloopt dat proces niet goed en niet snel genoeg, met alle gevolgen van dien. 
Een andere neurotransmitter die een rol speelt bij ADHD is serotonine. Deze transmitters regelt het dopamine-systeem.

ADHD medicijnen

De medicijnen voor ADHD zorgen voor verhoging van de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen. Dit zorgt dan weer voor vermindering van de ADHD-symptomen. Er zijn verschillende ADHD medicijnen die kunnen worden onderverdeeld in 3 verschillende groepen.

 1. psychostimulantia
  Deze medicijnen zorgen voor een verhoging van het dopamine- en/of noradrenalineniveau.
 2. medicijnen die het noradrenalineniveau reguleren
 3. tricyclische antidepressiva
  Deze medicijnen beïnvloeden de (her)opname van de neurotransmitters serotonine en noradrenaline

Door de ADHD medicatie verbetert het contact tussen zenuwcellen in de hersenen. Dit zie je weer terug in

 • betere concentratie,
 • sterk verbeterd gedrag,
 • verbetering van de fijne motoriek
 • verbetering in het (sociale) contact met anderen.

Bijwerkingen

Allereerst moet uitgezocht worden welke medicijnen of een combinatie van medicijnen in jouw geval het meest geschikt zijn. Dat kan betekenen dat je een paar keer moet veranderen van medicatie. Het duurt ook enige tijd voordat je lichaam reageert op de medicijnen. Al met al betekent dit dat het wel even kan duren voordat de voor jou ideale medicijn(combinatie) gevonden is. 

Medicijnen kunnen bijwerkingen geven, dat geldt ook voor ADHD medicijnen. Deze bijwerkingen moet je bespreken met je behandelaar. Aanpassing van de ADHD medicatie, hoeveelheid of combinatie, kan een oplossing zijn.