Ziektevrees

Ziektevrees

200x200+Colin+vd+Heiden.png

Hypochondrie is een ander woord voor ziektevrees. U heeft een overmatige angst om een ernstige lichamelijke ziekte te hebben, terwijl de dokters niets kunnen vinden. Bij een lichte ziekte denkt u dat u een ernstige ziekte heeft.

Symptomen van ziektevrees/hypochondrie

U gaat naar de huisarts of het ziekenhuis omdat u bang bent dat u een ernstige ziekte heeft. Ook als onderzoeken daar niet op wijzen, blijft u ongerust. Veel mensen met hypochondrie gaan vaak naar de dokter of het ziekenhuis. Andere mensen vermijden juist naar een arts te gaan, uit angst slecht nieuws te krijgen over hun gezondheid.

U kunt gedetailleerd de symptomen opnoemen, wanneer en hoe lang ze optreden alsook hoe u zich dan voelt. Dit herkent uw (huis)arts niet als een duidelijk ziektebeeld. Eventueel verder onderzoek brengt ook niets aan het licht wat de klachten kan verklaren. Als de arts u probeert gerust te stellen, dan bent u bang dat hij de oorzaak van uw klachten niet heeft kunnen vinden. U bent er echt van overtuigd dat er iets mis is, maar niet voor 100% overtuigd. U gaat op zoek naar een logisceh verklaring. Die stellige overtuiging dat er echt iets mis is, kan leiden tot lichamelijke klachten.

Uw angst om een ernstige ziekte te hebben, beïnvloedt uw kwaliteit van leven. U kunt niet meer goed functioneren op uw werk, thuis of op school.

Wat kunt u doen?

U bent al eerder bij de huisarts geweest met uw klachten. Nu bezoekt u de huisarts met een verzoek om psychologische hulp. Neem eventueel iemand mee die u kent en die kan helpen het probleem duidelijker te maken. Van de huisarts kunt u een verwijsbrief krijgen voor verder onderzoek. Als ons behandelteam uw klachten nader onderzocht heeft kan er ook een geschikte behandelaanpak voorgesteld worden. Dit wordt uiteraard met u besproken.
Herkent u dit? Doe dan de test naar ziektevrees/hypochondrie.

Behandeling

Er moet eerst vastgesteld zijn door een arts dat er geen lichamelijke oorzaak is voor de klachten en dat verder onderzoek zinloos is. Pas daarna kan de psychologische behandeling beginnen

De stellige overtuiging dat er iets mis is maakt de behandeling complex. De behandeling leert u anders te denken in combinatie met verandering van gedrag. Hierdoor zal geleidelijk de angst afnemen.