Voedingsstoornis

Voedingsstoornissen

200x200++een+vrouw+troost+een+andere+vrouw.png

Eet je nooit groenten of houd je niet van warm voedsel?  Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Maar als het er toe leidt dat je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid. Onder voedingsstoornissen verstaan we zowel een teveel als een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen.

Een voedingsstoornis kan leiden tot veel verschillende problemen. Kinderen bijvoorbeeld, hebben veel verschillende voedingsstoffen nodig om te groeien en zich te kunnen ontwikkelen. Als zij te eenzijdig eten kan dit ervoor zorgen dat de normale ontwikkeling stagneert. Deze kinderen hebben veelal ondergewicht en zijn dus te dun. Als bij jou het vermoeden bestaat dat jouw kind een voedingsstoornis heeft, kun je contact opnemen met onze specialist in kinder- en jeugdpsychiatrie Youz.

Gevolgen voedingsstoornis

Bij volwassenen leidt een voedingsstoornis uiteindelijk ook tot lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen variëren van botontkalking, maag- en darmproblemen en gewichtsproblemen tot beschadigde organen, een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen.

Behalve lichamelijke problemen kun je ook last krijgen van sociale problematiek. Als je veel dingen niet eet of niet lust, kan de drempel om bijvoorbeeld op verjaardagsvisite of uit eten te gaan erg hoog zijn. In het ergste geval raak je in een sociaal isolement en voel je je erg eenzaam.

Soorten voedingsstoornissen

 PsyQ behandelt verschillende voedingsstoornissen:

  • Pica eetstoornis:  de medische term pica staat voor de drang van het consumeren van niet-eetbare dingen, zoals aarde, haar, zeep, ontlasting, glas, metaal of papier. Ook het eten van grote porties onbewerkt, ongekookt of rauw voedsel wordt pica genoemd. Denk dan bijvoorbeeld aan het eten van ongekookte rijst of rauwe eieren. Naast bovenstaande ‘producten’, eet je ook normaal voedsel.
  • ARFID: ARFID is de Engelse term voor een vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis en is een relatief nieuwe voedingsstoornis. Als je ARFID hebt, mijd je vanuit een niet-rationele angst, voedsel met een bepaalde kleur, textuur of smaak. De stoornis komt meer voor bij kinderen dan bij volwassenen.
  • Ruminatiestoornis: Een ruminatiestoornis is een voedingsstoornis waarbij je regelmatig voedsel uit de maag oprispt en herkauwt. Daarna slik je het voedsel opnieuw door. Het terugkomen van voedsel kan spontaan gebeuren, maar ook bewust.