Agorafobie

Agorafobie

200x200+Colin+vd+Heiden.png

Deze aandoening staat ook bekend als plein- of straatvrees. Je vermijdt bepaalde situaties, omdat je bang bent dat er wat gebeurt. Je hebt dan een angst om ergens te zijn waar je niet onmiddellijk weg kan of hulp kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, de auto, drukke winkels, een mensenmenigte of een rij bij de kassa.

Symptomen agorafobie

Je vermijdt plaatsen waar je gemakkelijk in paniek kunt raken zonder dat je daaruit makkelijk kunt ontsnappen of er hulp kunt krijgen.

Je wilt eigenlijk in de vertrouwde eigen omgeving blijven. Door deze situaties te vermijden kun je uiteindelijk aan huis gekluisterd raken. Agorafobie kan zich ook voordoen zonder paniekaanvallen.

Je schakelt anderen in die je vertrouwt, zoals je partner, kinderen, buren of familie als hulp om je naar dergelijke gevreesde plaatsen te begeleiden.

Wat kun je doen?

Praat met je huisarts over jouw klachten. De huisarts kan je een verwijsbrief geven voor verder onderzoek. Ons behandelteam onderzoekt jouw klachten. Op basis van de uitkomst overleggen de hulpverleners met je wat de beste behandelaanpak methode in jouw geval is.

Heb ik een angsstoornis? Doe online een zelftest angststoornissen.

De behandeling van agorafobie

Cognitieve gedragstherapie is een behandelmethode waarbij met jou toegewerkt wordt naar het niet meer vermijden van situaties. Dit gebeurt door het doen van oefeningen om de situaties die je bang maken weer te kunnen ingaan. Ook leer je je bezorgde, angstige gedachten bij te stellen. Hierdoor ben je weer in staat om op een realistische manier te denken over de situaties die je vreesde en neemt de vermijding af.

Soms is een behandeling met medicatie mogelijk of een combinatie van therapie én medicatie. Dit wordt met jou overlegd.