Agorafobie

Agorafobie

200x200+Colin+vd+Heiden.png

Deze aandoening staat ook bekend als plein- of straatvrees. U vermijdt bepaalde situaties, omdat u bang bent dat er wat gebeurt. U heeft dan een angst om ergens te zijn waar u niet onmiddellijk weg kan of hulp kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, de auto, drukke winkels, een mensenmenigte of een rij bij de kassa.

Symptomen agorafobie

U vermijdt plaatsen waar je gemakkelijk in paniek kunt raken zonder dat je daaruit makkelijk kunt ontsnappen of er hulp kunt krijgen.

U wilt eigenlijk in de vertrouwde eigen omgeving blijven. Door deze situaties te vermijden kunt u uiteindelijk aan huis gekluisterd raken. Agorafobie kan zich ook voordoen zonder paniekaanvallen.

U schakelt anderen in die u vertrouwt, zoals uw partner, kinderen, buren of familie als hulp als u toch naar dergelijke gevreesde plaatsen te begeleiden.

Wat kunt u doen?

Praat met uw huisarts over uw klachten. De huisarts kan u een verwijsbrief geven voor verder onderzoek. Ons behandelteam onderzoekt uw klachten. Op basis van de uitkomst overleggen de hulpverleners met u wat de beste behandelaanpak methode in uw geval is.

Heb ik een angsstoornis? Doe online een zelftest angststoornissen.

De behandeling van agorafobie

Cognitieve gedragstherapie is een behandelmethode waarbij met u toegewerkt wordt naar het niet meer vermijden van situaties. Dit gebeurt door het doen van oefeningen om de situaties die u bang maken weer te kunnen ingaan. Ook leert u uw bezorgde, angstige gedachten bij te stellen. Hierdoor bent u weer in staat om op een realistische manier te denken over de situaties die u vreesde en neemt de vermijding af.

Soms is een behandeling met medicatie mogelijk of een combinatie van therapie én medicatie. Dit wordt met u overlegd.