Autistische stoornis

Autistische stoornis

200x200+Jacqueline+Bailly.png
Een autistische stoornis (voorheen ook wel klassiek autisme genoemd) is een van de vormen van autisme die valt onder de algemene noemer autismespectrumstoornis (ASS).

Kenmerken autistische stoornis

Naast de drie genoemde kenmerken van autisme heeft een autistische stoornis (klassiek autisme) een paar specifieke kenmerken die nadrukkelijk aanwezig zijn.

Zo zijn mensen met een autistische stoornis vaak overgevoelig voor prikkels van buitenaf. Ook zijn ze vaak heel beperkt in hun sociale interacties. Het contact leggen met anderen, de wisselwerking met de ander, het op elkaar reageren verloopt moeizaam.

Wat ook vaak geconstateerd wordt (in ruim 60% van de gevallen) is dat mensen met klassiek autisme een IQ onder het gemiddelde heeft.

Een ander kenmerk is dat mensen met een autistische stoornis vaker dwangmatig handelen, hetzelfde soort gedrag herhalen en bijzondere rituelen en/of tics hebben. Met vaker wordt bedoeld dat het opvallend is, het ‘kenmerkt’ de persoon.

Naast de bovengenoemde kenmerken hebben mensen met een autistische stoornis vaak ook andere problemen. Hierbij moet gedacht worden een hyperactiviteit, agressiviteit, zelfmutilatie (zelfverwonding), maar ook stemmingsstoornissen, slaapproblemen en epilepsie.  

Behandeling autisme

Autisme is niet te genezen; niet door een behandeling en/of door medicatie. Maar dankzij een behandeling, al dan niet met (tussentijdse) coaching, kunnen veel mensen met autisme wel naar school, werk vinden/werken en relaties met anderen aanknopen en onderhouden. De nadruk in de behandeling ligt op het verminderen van problemen die het gevolg zijn van autisme.