Ouderen en alcohol

Ouderen en alcohol

200x200+oudere+vrouw.png

Volwassenen worden, naarmate de jaren vorderen, steeds gevoeliger voor alcohol. Het lichaam breekt de alcohol langzamer af. Bij gelijkblijvende alcoholconsumptie kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan.

Een glas alcohol is goed voor je?

Een glas alcohol per dag zou goed zijn tegen problemen met hart en bloedvaten en daarnaast goed zijn voor de algehele gezondheid. Dat is de gedachte die nog bij veel mensen leeft. Die gedachte is inmiddels achterhaald door nieuw onderzoek en blijkt niet te kloppen. Ook bij slechts 1 glas per dag zijn er al verhoogde risico’s op bepaalde ziekten! Niet drinken is altijd gezonder dan matig drinken. Dit geldt zeker voor ouderen.

Alcohol en medicijnen

Alcohol en medicijnen gaan vaak niet goed samen. Alcohol kan de werking van  medicijnen versterken of juist zodanig verstoren dat de medicijnen hun werk niet meer goed kunnen doen. Ook kan de combinatie van alcohol en medicijnen gevaarlijke bijwerkingen geven. Als je behandelaar naar jouw alcoholgebruik vraagt, antwoord dan eerlijk, hoe weinig je ook drinkt. Je behandelaar kan er dan rekening mee houden.

Gevolgen van alcohol

Langdurig overmatig alcoholgebruik zorgt voor lichamelijke en geestelijke schade. Denk bijvoorbeeld aan leverproblemen of problemen met het geheugen. Overmatig alcohol kan psychische klachten, zoals angst en depressie, in stand houden of verergeren. Alcohol kan bij ouderen ook voor ongelukken zorgen, zoals vallen en daardoor iets breken. Door de leeftijd genezen die breuken langzaam. Dit vergroot de kans dat iemand dan in een verpleeghuis moet worden opgenomen.
(Te) veel drinken is niet goed. Probeer te minderen en bespreek je alcoholgebruik met je huisarts of behandelaar. Zij kunnen je daarbij helpen.

Alcoholgebruik onder 55-plussers

Het Trimbos-instituut bracht in september 2017 nieuwe onderzoeksgegevens naar buiten over het alcoholgedrag van 55-plussers. De conclusies uit dat onderzoek:

  • Een groot deel van de 55-plussers lijkt zich niet bewust van de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik voor hun gezondheid
  • Overmatige drinkers zijn niet snel geneigd hulp te zoeken voor hun alcoholgebruik
  • Over het algemeen gaan 55-plussers met het ouder worden minder drinken
  • Bij 55-plussers die al overmatig drinken zien we het tegenovergestelde. Deze groep ouderen gaat met het ouder worden juist meer drinken

Het Trimbos-instituut heeft in opdracht van het ministerie van VWS een onderzoek uitgevoerd naar de aard en omvang van alcoholgebruik bij 55-plussers. Het onderzoek is samengevat in een factsheet.