Onze groepsvisie en kernwaarden - waar staan wij voor

Groepsvisie

Onze groepsvisie vormt de basis voor onze organisatie. De basis voor ons dagelijks handelen, onze keuzes voor de toekomst, onze keuzes bij het verdelen van schaarse middelen en onze communicatie met cliënten, collega’s, (keten)partners, zorgverzekeraars et cetera.

Parnassia Groep heeft een belangrijke maatschappelijke opdracht. Wij dragen bij aan een gezonder Nederland. Dat is onze reden van bestaan. We geven invulling aan deze opdracht door met +/- 13.000 collega’s elke dag weer, direct of indirect, zo goed mogelijke zorg te leveren aan onze cliënten en hun naasten. Kwalitatief hoogwaardig, veilig, toegankelijk voor iedereen die deze nodig heeft en zo doelmatig mogelijk.

Een opdracht die we ambitieus hebben geformuleerd. Kwaliteit en veiligheid zijn belangrijke elementen die op orde zijn, maar waar we continu aandacht voor moeten hebben en houden om te zorgen dat deze ook blijven voldoen aan de wet- en regelgeving en de professionele standaarden die ervoor gelden. Toegankelijk en betaalbaar is de grote opgave voor de komende jaren. Met de bevolkingsgroei, de arbeidsmarktvraagstukken, de toenemende kosten en de schaarse middelen is het onze uitdaging om voldoende zorg te leveren tegen lagere kosten.

Onze missie:
​​​​​​​Hulp bieden bij psychische problemen, dat is waar wij ons dagelijks met hart en ziel voor inzetten. Met de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek geven we hier invulling aan. Hierbij gebruiken we de kracht van de groep. Van laagdrempelige, kleinschalige hulp in de wijk/stad als dat kan tot specialistische zorg regionaal/landelijk als dat nodig is. Om de toegankelijkheid niet alleen geografisch in te vullen maar ook betaalbaar te houden, bieden we onze zorg kort en dichtbij waar dat kan en intensiever en langduriger waar dat nodig is.

Hierbij gaan we uit van de herstelgedachte: wat heeft iemand nodig om dagelijks goed te kunnen functioneren en participeren.

Wij kijken daarbij naar iedere cliënt als persoon, waarbij we ons niet beperkten tot ziekte of een diagnose. Niet de vraag van de verwijzer is bepalend, maar wat iemand nodig heeft vanuit de herstelgedachte. En wij organiseren de zorg daaromheen. Samen bespreken we hoe herstel eruitziet en hoe de weg naar herstel kan worden georganiseerd. Dit doen wij samen met de cliënt, zijn/haar eigen netwerk én ons netwerk van andere partners in de zorg en het sociaal domein. Ons streven is om de zorg en het zorgproces zó te organiseren dat deze aansluiten op de hersteldoelen. De cliënt moet kunnen profiteren van wat Parnassia Groep allemaal te bieden heeft. Passende zorg is per definitie kleinschalig, ook al is de organisatie groot.Herstel ondersteunende zorg helpt mensen met (ernstige) psychische aandoeningen zichzelf te helpen. De zorg richt zich hierbij niet enkel op genezing, maar ook op eigen regie, weerbaarheid en participatie. Concreet voor de werkpraktijk betekent dit dat de GGZ-diensten aansluiten op de verschillende herstelprocessen van de cliënt, namelijk:

  • Behandeling, gericht op het herstel van gezondheid.
  • Rehabilitatie, gericht op het herstel van maatschappelijke rollen.
  • Ervaringsdeskundigheid en herstelacademies, gericht op het persoonlijke herstel.

De opdracht voor Parnassia Groep staat niet op zichzelf. Ook andere partners vervullen een rol in de zorg en hulp aan onze cliënten. Door onze kleinschalige aanpak kunnen we nog beter invulling geven aan de samenwerking met die partners. In de afbeelding hieronder schetsen wij de plaats van Parnassia Groep in de zorgketen.​​​​

Parnassia Groep kan hulp bieden bij alle mogelijke psychische problematiek. Van preventie en hulp bij en samen met de huisarts, thuis bij de cliënt of in de wijk tot, indien nodig, in een specialistisch programma op een van onze driehonderd locaties. In onze kernregio’s bieden we op hoofdlijnen vergelijkbare zorg.

De hulpverlening verdelen we in vier segmenten:

  1. Onze GGZ in en om de huisartsenpraktijk.
  2. Onze wijkgerichte GGZ.
  3. Onze gespecialiseerde programma’s.
  4. Onze topspecialismen.

Het zoveel mogelijk dicht bij de cliënt bieden van zowel generalistische basis-GGZ als wijkgerichte GGZ draagt bij aan de toegankelijkheid van zorg, aan een grotere effectiviteit en aan kostenreductie.

Het is belangrijk om aan het begin van het proces een goede triage te doen. Generalisme en specialisme zijn geen tegenstrijdigheden. Beide zijn gelijkwaardig en belangrijk. Doel is om vanuit generalisme via een snelle en goede triage te bepalen of/in welke mate specialisme in welke omvang en welke setting nodig is. De context van de cliënt is hierbij bepalend. Specialistische kennis moet helpen bij de vraag: is het mogelijk om voor deze persoon instroom te voorkomen? Door onze zorg in de wijken/stadsdelen en regionaal te organiseren, samen met partners in de wijk, in de stad en in de regio, kunnen we de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek aanbieden.

Drie kernwaarden: deskundig, respectvol en optimistisch

Wij zijn deskundig en werken vanuit een respectvolle en optimistische instelling. We doen waar we echt verstand van hebben en goed in zijn. En we zorgen dat we daar steeds beter in worden. We kijken zorgvuldig hoe we de grootste toegevoegde waarde kunnen leveren aan onze cliënten, samen met al onze partners. We beschikken daarvoor over een breed palet aan kennis, kunde en mogelijkhede

Actuele onderwerpen

wij zijn er om het eigen herstelproces van onze clienten te ondersteunen

Problemen snel herkennen en samen met cliënten en naasten het best mogelijke resultaat bereiken...