Onderzoek over Angststoonissen

Ons onderzoek richt zich op het vergroten van de effectiviteit van bestaande behandelingen voor angststoornissen.

  • Vergroten van de effectiviteit van bestaande behandelingen voor angststoornissen, onder andere met behandelingen om het zelfvertrouwen van de cliënt te verbeteren.

TOPGGz-keurmerk Angststoornissen

Onderzoek naar angststoornissen vindt plaats op de afdeling Angststoornissen van PsyQ in Den Haag. De afdeling Angststoornissen van PsyQ heeft het TOPGGz-keurmerk. Hiermee heeft de afdeling bewezen te voldoen aan strenge criteria. De cliënt krijgt op een afdeling met dit keurmerk hoogspecialistische zorg (topklinische zorg) die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten, al dan niet door eigen onderzoek. De uitkomsten van die onderzoeken worden verwerkt in de behandelingen. Hierdoor krijgt de cliënt een behandeling die gebaseerd is op de meest recente inzichten.

Lees meer over dit keurmerk.

Voorbeeld onderzoek angststoornissen

Een voorbeeld van dergelijk onderzoek is het onderzoek naar zelfvertrouwen (‘self-esteem’). Zelfvertrouwen blijkt een belangrijke transdiagnostische factor in diverse emotionele stoornissen, waaronder angststoornissen. Uit onderzoek is gebleken dat een behandeling die gericht is op het vergroten van zelfvertrouwen, niet alleen het vertrouwen doet toenemen, maar ook andere emotionele klachten vermindert zoals angst en depressiviteit. Het lijkt dus belangrijk om, onder meer bij angstpatiënten met weinig zelfvertrouwen, ook deze lage zelfwaardering aan te pakken.