Onderzoek over bipolaire stoornissen

Een bipolaire stoornis kan een enorme impact hebben op je eigen leven of dat van je naasten. Ondanks behandeling, medicatie en begeleiding blijft een deel van de cliënten terugkerende stemmingsklachten houden. Daarnaast kunnen bijwerkingen optreden door medicatie. Op de bipolaire poliklinieken van Parnassia Groep wordt daarom onderzoek verricht. Onderzoek draagt er zo aan bij, dat we de zorg steeds verder kunnen verbeteren. Vaak doen we dit in samenwerking met andere ggz-instellingen en/of met universitaire centra.

BLISS studie

Bipolar lithium imaging scan study

Lithium werkt in het algemeen (op groepsniveau) het beste bij een bipolaire stoornis, maar individueel zijn er grote verschillen: sommige mensen knappen snel en volledig op, anderen hebben er uiteindelijk nauwelijks baat bij. De BLISS-studie richt zich op de vraag hoe dit verschil te verklaren is. We denken dat het te maken kan hebben met de lithiumconcentratie in de hersenen. Om te onderzoeken of deze gedachte klopt, maken we gebruik van nieuw beeldvormend onderzoek (lithium magneet resonantie spectroscopie op 7 Tesla). Daarmee kunnen we heel gedetailleerd de lithiumconcentratie in de hersenen meten. Een jaar na de scan volgt een vragenlijst om vast te stellen hoeveel baat de cliënt heeft gehad van de lithiumbehandeling. Vervolgens onderzoeken we of er een samenhang (correlatie) is tussen de lithiumconcentratie in de hersenen en hoeveel baat de cliënt van lithium heeft gehad. Dit onderzoek vindt plaats bij het Leids Universitair Medisch Centrum, met ondersteuning door PsyQ Parnassia Groep en Rivierduinen.

T-BIDE studie

Transcraniële magneet stimulatie bij Bipolaire Depressie

Magnetische stimulatie van het brein, ook wel Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS), bij een bipolaire depressie is mogelijk een effectieve behandeling, maar dit is nog onvoldoende onderzocht.

Voor mensen met een unipolaire depressie is rTMS al een bewezen effectieve behandeling. Bij PsyQ wordt deze behandeling ingezet in combinatie met psychotherapie. In dit onderzoek krijgen deelnemers met een bipolaire depressie, die onvoldoende hebben gereageerd op medicatie, 5 weken rTMS of een placebo. Als uit het onderzoek blijkt dat rTMS ook effectief is bij mensen met een bipolaire depressie, kan deze behandeling opgenomen worden in de landelijke richtlijn en zorgstandaard voor de behandeling van mensen met een bipolaire depressie

Dit is een landelijke studie, gecoördineerd vanuit Amsterdam UMC, met subsidie vanuit het ZonMW programma Doelmatigheidsonderzoek. PsyQ in Den Haag en Rotterdam nemen deel aan deze studie.

BINCO studie

Bipolaire stoornis in Nederland - een cohort studie

In de BINCO studie wordt het stemmingsbeloop bij mensen met een nieuwe diagnose bipolaire stoornis gaandeweg de behandeling gemonitord aan de hand van vragenlijsten. Ook wordt er bloed afgenomen en wordt men uitgenodigd voor een MRI-scan. Het doel is om meer zicht te krijgen op voorspellers van het stemmingsbeloop. De studie wordt gecoördineerd vanuit het Leids UMC in samenwerking met PsyQ Parnassia Groep en Rivierduinen, met subsidie vanuit het Cella Durksfonds.

Lithium en bariatrische chirurgie

Een maagverkleining kan gevolgen hebben voor de opname van medicijnen in het lichaam. Lithium is een medicijn dat nauwkeurig ingesteld dient te worden. Als de concentratie van lithium iets te hoog of te laag wordt ingesteld, kan dit al consequenties hebben. Wij willen de invloed van een maagverkleiningsoperatie en van drastisch gewichtsverlies op de lithiumspiegel onderzoeken.

Dit onderzoek vindt plaats bij Antes Bipolaire Stoornissen.